Engelli bireylerin cinsel, fiziksel ve duygusal istismarı

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2018

Yazarlar

Bulut, Sefa
Bulut, Sefa
Karaman, Hüseyin Buğra

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Ankara Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
Eğitim Bilimleri Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü
Eğitim Bilimleri Fakültemiz, kuram ve uygulamaların öğretildiği bir yer olmanın ötesinde, fikirlerin yeşerdiği, yeteneklerin geliştiği ve ömür boyu süren arkadaşlıkların kurulduğu dinamik ve çeşitlilik gösteren bir topluluktur.

Dergi sayısı

Özet

Bu çalışmanın amacı engelli bireylere yönelik olan cinsel, fiziksel ve duygusal istismarın 2005 ve 2015 yılları arasında ulusal düzeyde yayın yapan basına yansıdığı şekliyle incelenmesidir. En çok satan 10 gazete seçilmiş ve bu amaç için taranmıştır. Arama kelimeleri olarak da “engelli bireylerin cinsel istismarı” “engelli bireylerin cinsel tacizi”, “engelli bireylere yönelik tecavüz” ve “engelli bireylerin fiziksel ve duygusal istismarı” kavramları arama motorlarında aranmıştır. Araştırmacılar engelli bireylere yönelik cinsel, fiziksel ve duygusal istismar alanyazınını incelemiş ve bu konuyla ilgili 13 soru belirlenmiştir. Sorular istismarcı, istismar türü, istismarın olduğu yer ve olduğu bağlam şeklinde olmak üzere daha çok istismarın doğasını anlama ve açığa çıkarmaya yöneliktir. Tespit edilen vakalar oluşum sıklıkları açısından aylara ve yıllara göre sıralanarak bir “trend analizi” yapılmış ve daha geniş bir çerçeveden istismar olgusu incelenmiştir. Bu araştırmanın ana hedeflerinden birisi, engelli bireylere karşı yapılan ve fark edilmeyen istismar olgusunu görünür kılmak ve koruyucu önlemlerin gelişmesine katkıda bulunmaktır.
This study explores sexual, physical and emotional abuse that individuals with certain disabilities, draws attention to the neglected cases of abuse of the individuals with disabilities and looks to its prevention. It covers news that appeared in written Turkish media between the years 2005 and 2015. Ten most popular newspapers have been chosen and screened for the study. Specific terms such as “sexual abuse, sexual harassment, rape, physical and emotional abuse of individuals with disabilities” were utilized for locating similar events in search engines. Basically, the questions were geared towards factors such as abuser, types of abuse, location and context of abuse. This study should be conceptualized as an “archival research” with various subtypes of “document analysis.” Furthermore, since the news has been classified according to years and months to gain a wider perspective of the occurrences, the study also deserves to be classified as a “trend analysis”.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Engelli Bireylerin İstismarı, Engelli Bireylere Yönelik Cinsel İstismar, Engellilerin Duygusal İstismarı, Fiziksel İstismar, Engelli Bireylerin Korunması, Engelli Bireylere Yönelik İstismarın Önlenmesi, Sexual Abuse of Individuals with Disabilities, Sexual Harassment, Rape, Emotional Abuse, Physical Abuse of the Individuals with Disabilities, Protection of Individuals with Disabilities, Prevention of Sexual Abuse

Kaynak

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi

WoS Q Değeri

Q4

Scopus Q Değeri

Cilt

19

Sayı

2

Künye

Bulut, S., Karaman, H. B. (2018). Engelli bireylerin cinsel, fiziksel ve duygusal istismarı. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 19 (2), 277-301. https://dx.doi.org/0.21565/ozelegitimdergisi.382961