Kamu personeli performans değerlendirmesi için entegre karar destek modeli: AHP ve bulanık TOPSIS kullanımı

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Gazi Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı
İş dünyasının giderek karmaşıklaşan ve dinamik hale gelen yapısı, farklı disiplinlerden gelen bireylerin aynı örgütsel çatı altında aynı amaçlar doğrultusunda etkin ve verimli çalışmalarını zorunlu hale getirmiştir. Bu sebeple de, işletmenin tüm işlevlerini bütüncül bir bakış açısı ile değerlendirebilecek ve bu hususları faaliyet gösterilen ekosistemin diğer dinamikleri ile uyumlu yönetebilecek bireylere duyulan ihtiyaç artmıştır. Ayrıca, teknoloji alanında yaşanan baş döndürücü gelişmeler rekabetin sahasını genişletmiş ve özellikle üretim, dağıtım, pazarlama ve finans alanlarında entegre bilgi birikimine sahip, yönetsel becerisi yüksek insan kaynağına önemli ölçüde bir talep doğurmuştur.

Dergi sayısı

Özet

Küreselleşmenin ve teknolojinin hızla gelişmesi insan kaynağında da yeni ihtiyaçlar oluşturmuştur. Bu ihtiyaçları karşılayabilmenin ve nitelikli iş gücünü elde tutmanın bir yolu da kurumların çalışanlarının performansını değerlendirmesi ile gerçekleşir. Kamu kurumları, verimliliği ve hizmet kalitesini etkileyen kriterleri göz önünde bulundurarak bu değerlendirme sürecini yönetir. Bu çalışmada, kamu performans gereklilikleri dikkate alınarak belirlenen dört ana ve yirmi alt kriter altında bir belediye bünyesinde çalışan yüz personelin performans değerlendirilmiştir. Çalışmada, Analytical Hierarchy Process (AHP) ile kriterlerin ağırlıklandırılması ve bulanık Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) kullanılarak personelin performans değerlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca, bu çalışmada ilgili personelin mevcut performans değerlendirmesi sonuçları ile kullanılan modelden elde edilen sonuçlar lineer regresyon kullanılarak karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda AHP entegreli bulanık TOPSIS modelinin performans değerlendirmede mevcut değerlendirmeden farklı ve etkin sonuçlar elde edebileceği ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın karar vericilere personel değerlendirmesinde objektif kararlar verilmesi ve adil değerlendirmelerin yapılması adına katkı sağlaması beklenmektedir.
The rapid development of globalization and technology has created new needs in human resources. One of the ways to meet those needs and retain qualified workforce is by evaluating personnel performance in institutions. Public institutions manage this evaluation process by considering the criteria affecting efficiency and service quality. In this study, performance evaluation of one hundred personnel working in a municipality was carried out under four main and twenty sub-criteria determined by considering public performance requirements. In the study, Analytical Hierarchy Process (AHP) was used to weight criteria and fuzzy Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) to evaluate personnel performance. In addition, in this study, the current performance evaluation results of the relevant personnel and the results obtained from the model used were compared using linear regression. The findings revealed that the AHP integrated fuzzy TOPSIS model can achieve different and effective results in performance evaluation than the current evaluation. It is expected that this study will contribute to decision makers to make objective decisions in personnel evaluation and to make fair evaluations.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Decision Support Model, MCDM, AHP, Fuzzy TOPSIS, Personnel Performance Evaluation, Karar Destek Modeli, ÇKKV, AHP, Bulanık TOPSIS, Personel Performans Değerlendirmesi

Kaynak

Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

WoS Q Değeri

Q4

Scopus Q Değeri

Q3

Cilt

37

Sayı

4

Künye

Erdemir, N., Öztürk, F. ve Kaya, G. K. (2022). Kamu personeli performans değerlendirmesi için entegre karar destek modeli: AHP ve bulanık TOPSIS kullanımı. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 37(4), 1809-1822.