Makineler aşık olabilir mi?

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2021

Yazarlar

Doko, Enis

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Beta Kitap

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Felsefe Bölümü
Bölüm, uluslararası standartlarda nitelikli bilgi üretmeyi, özellikle İslam felsefesi, Türk düşüncesi ve fenomenoloji geleneğini merkeze almayı ve bu meyanda felsefi bilgi üretilmesini amaçlamaktadır. Batı'da gelişen felsefenin soy kütüğünde sadece Yunan, Helenistik ve Hıristiyan değil, İslam felsefi mirası da yer almaktadır.

Dergi sayısı

Özet

Bu makalemizde Yapay Zekâ’nın hakkındalık, öznellik, özgür irade gibi gerçek zihin hallerine sahip olup olmadığı incelenecek, lehte ve aleyhteki felsefi argümanlar değerlendirilmeye çalışılacaktır. Birinci bölümde Yapay Zeka zihin hallerine sahip olmamasına göre sınıflandırılacaktır. Daha sonra Yapay Zeka’nın zihne sahip olup olmadığı ile ilgili en ünlü test olan Turing testi tanıtılacak ve temel eleştirileri ele alınacaktır. Üçüncü bölümde zihnin nasıl sistemlerde ortaya çıktığı ile ilgili felsefi görüşler özetlenecek ve bu görülerin Yapay Zekâ ile bağlantısı kurulacaktır. Sonraki iki bölümde Yapay Zeka’nın zihin hallerine sahip olamayacağı aleyhindeki en ünlü iki argüman, Çin Odası Düşünce Deneyi ile Gödelci Argüman incelenecek ve bu argümanların eleştirileri değerlendirilecektir. Daha sonra farklı özgür irade yaklaşımları ışığında Yapay Zeka’nın özgür irade sahibi olup olamayacağı sorusu ele alınacaktır. Son bölümde ise bu sefer Yapay Zeka’nın mümkün olduğu iddiası lehinde David Chalmers’ın Solan Öznellik düşünce deneyi değerlendirilecektir. Sonuç olarak ele aldığımız soruya cevap vermek için yeterli bilgiye sahip olmadığımız savunulmaya çalışılacaktır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Yapay Zeka, Makineler, Aşk, Öznellik, Zihin

Kaynak

Yapay Zeka: Güncel Yaklaşımlar ve Uygulamalar

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Doko, E. (2021). Makineler aşık olabilir mi?. M. K. Yılmaz, N. Ö. İyigün (Ed.), Yapay Zeka: Güncel Yaklaşımlar ve Uygulamalar içinde (345-368 ss.). İstanbul: Beta Kitap