Osmanlı Tasavvuf kültüründe Şâzeliyye literatürü ve Süheyl Ünver’in babası Mustafa Enver Bey’in (ö. 1909) Hikem-i Atâî Tercümesi
[ N/A ]
Tarih
2017
Yazarlar
Özel, Ahmet Murat
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Osmanlı’da İlm-i Tasavvuf: Âlimler, Eserler ve Meseleler
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/closedAccess
Özet
Şâzeliyye tarikatı, tasavvuf tarihinde en bilinen ve yaygın tarikatlardan biri olmakla birlikte, Osmanlı kültürünün başlıca coğrafyası olan Anadolu ve Rumeli’ye devletin son yüzyılı gibi geç bir dönemde gelebilmiştir. Bununla birlikte, Şâzelî büyüklerine ait bazı eserlerin (İbn Meşîş’in Salât-ı Meşîşiyye’si; Ebu’l-Hasan eş-Şâzelî’nin hizbleri; Muhammed b. Süleyman el-Cezûlî’nin Delâilü’l-Hayrât’ı; Abdülvehhâb eş-Şa‘rânî’nin eserleri vb.) çok daha eski tarihlerden itibaren önemli bir yaygınlık kazandığını görürüz. Yine Şâzelî literatürünün en önemli klasiklerden biri olan İbn Atâullah el-İskenderî’nin başyapıtı Hikem’in de bazı tercümeleri ve şerhleri yapılmıştır. Süheyl Ünver’in (ö. 1986) babası olan ve medrese eğitimi almış, neyzen, ehl-i tarik bir zat olan Mustafa Enver Bey de (ö. 1909) İskenderî’nin Hikem’ini Türkçe’ye tercüme etmiştir. Bu tercüme Süheyl Ünver’in terekesi içinde yer almaktadır ve henüz yayınlanmamıştır. Biz de tebliğimizde genel olarak Osmanlı tasavvuf kültüründe Şâzelî literatürünün görünürlüğüne temas ettikten sonra, Mustafa Enver Bey’i ve tercümesini tanıtmaya çalışacağız.
Açıklama
Anahtar Kelimeler
Şazeliyye Tarikatı, Hikem-i Ataiyye, Süheyl Ünver, Mustafa Enver Bey
Kaynak
Osmanlı’da İlm-i Tasavvuf: Âlimler, Eserler ve Meseleler, 9 Aralık 2017
WoS Q Değeri
Scopus Q Değeri
Cilt
Sayı
Künye
Özel, Ahmet Murat. (2017). Osmanlı Tasavvuf kültüründe Şâzeliyye literatürü ve Süheyl Ünver’in babası Mustafa Enver Bey’in (ö. 1909) Hikem-i Atâî Tercümesi. Osmanlı’da İlm-i Tasavvuf: Âlimler, Eserler ve Meseleler, 9 Aralık 2017, İstanbul, Türkiye.