Cemalüddîn Hasan İbn Ahmed'in Kitâbü Ravzati'l-Müstehâm Fî İlmi'l-Engâm isimli eseri (İnceleme ve çeviri)

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2018

Yazarlar

Öncel, Mehmet

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İTOBİAD

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İslami İlimler Fakültesi, Temel İslam Bilimleri Bölümü
Köklü bir geçmişe sahip olan İslami İlimler, güçlü bir gelenek oluşturmuştur. Bu gelenek içerisinde, akıl ile vahiy, fizik ile metafizik arasında uyum sağlanmıştır. Ne var ki modern dönemde bu uyum bozulduğu için daha önce var olmayan dinî , hukukî, itikadî, sosyal, psikolojik vb. pek çok problemle karşılaşılmıştır. Bu problemlere çözüm üretilmesi, din ile dünya arasındaki uyum ve yakınlaşmanın yeniden tesisini gerektirmektedir. Bu da İslami ilimlerde nitelikli çalışmalar yapmakla mümkündür.

Dergi sayısı

Özet

Müzik teorisine dair yazılmış edvar ve risâleler müzikolojik çalışmalara önemli kaynaklık teşkil etmektedir. Bu çalışma müzikolojik ilmi kaidelere göre ele alınarak incelemeye tabi tutulmuştur. Cemâlüddîn Hasan İbn Ahmed tarafından kaleme alınan bu risâle, tespit edilebildiği kadarıyla çalışılmamıştır. Makalede giriş, yöntem ve metodoloji belirlenmesinin ardından eserin iç ve dış tanıtımı, müellifin hayatı, eserin yazıldığı dönem, risalenin kaynakları, mûsikî felsefesi, mûsikî nazariyesine dair bilgiler sistematik şekilde sunulmuştur. XV. yüzyıl kaynakları ile benzerlik ve farklılıkları hususunda tablolardan istifade edilmiştir. Daha sonra mûsikînin kökeni, önemi ve tesirine dair konular ele alındıktan sonra sonuç ve risalenin Türkçe çevirisi ile makale sonlandırılmıştır. Makalede izah edildiği gibi XIV. yüzyılın ikinci yarısından sonra ele alındığı tahmin edilen bu eser, kendi döneminin mûsikî düşüncesine katkı sağlayan mûsikî tarihi kaynaklarından birisidir.
Edvars and risalahs about the music theory are significant sources of musicology studies. The principles of musicological science were applied in this article. This risale by Cemalüddin Hasan İbn Ahmed has not been studied as far as is known. After the introduction and identifying the methodology, internal and external presentation of the work, the life of the author, the period of the work, sources of the risalah, the philosophy of music, the information about the theory of music are presented in a systemic way. The charts were used for the subject of similarities and differences with the 15th-century sources. Afterward, the topics related to the origin, importance, and effect of music were treated and the article was ended with the conclusion part and the Turkish translation of risalah. As explained in the article, this work which was estimated to be written in the second half of the 14th century is one of the sources of music history that contributed to the musical thought of its own era.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Edvar, Risale, Müzik, Müzikoloji, Müzik Tarihi, Müzik Teorisi, Cemalüddîn Hasan İbn Ahmed, Advar, Risalah, Music, Musicology, History of Music, Music Theory, Cemalüddîn Hasan Ibn Ahmed

Kaynak

İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

7

Sayı

5

Künye

Öncel, M. (2018). Cemalüddîn Hasan İbn Ahmed'in Kitâbü Ravzati'l-Müstehâm Fî İlmi'l-Engâm isimli eseri (İnceleme ve çeviri). İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 7(5), 243-261.