Ok, Üzeyir

Yükleniyor...
Profil fotoğrafı
E-posta Adresi ORCID Profili WoS Profili Scopus Profili YÖK Araştırmacı Profili Google Akademik Profili TR-Dizin Profili SOBİAD Profili

Araştırma projeleri

Bu bir kişisel ruh sağlığı durumunu tarama anketidir. Amaç ruh sağlığı ile ilgili bağlantısı olabileceği düşünülen bazı konularda genel ruh sağlığı durumunuzun nasıl işlediğini görmek, varsa güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek ve bunu isterseniz sizlerle paylaşmaktır. İkinci aşamada kişinin isteğine bağlı olarak bazı noktalarda iyileştirilmesi veya daha iyi geliştirilmesi gerekli gözüken konular ortaya çıkarsa bunlara yönelik gruplar için bir psiko-eğitim programı hazırlamak, bireyler için ise bir psikolojik danışmanlık hizmeti sunmaktır. Gerekli görüldüğü durumlarda başka bir ruh sağlığı uzmanına yönlendirmeler yapılabilir.

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Psikoloji Bölümü
Psikoloji Bölümü BSc, MA, MSc ve PhD dereceleri sunmaktadır ve bu çalışma alanları gelişmektedir. Psikoloji biliminin ele aldığı konular, beynin işlevlerinden toplumsal hareketlerin incelenmesine, çocuk gelişiminden ruhsal bozuklukların nasıl tedavi edilebileceğine kadar uzanan çok geniş bir yelpazede yer alır. Bu zenginlik, psikolojinin birçok farklı, ancak birbiriyle etkileşim içinde olan alt alanlarının bulunduğu anlamına gelmektedir.

Adı Soyadı

Üzeyir Ok

İlgi Alanları

Psychology of Religion, Personality, Faith Development, Spiritual Counselling

Kurumdaki Durumu

Pasif Personel

Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 3 / 3
  • Yayın
    Ottawa Kendine Zarar Verme Envanteri 3.1. versiyonu’nun bağımlılık özellikleri bölümü için 4 ek maddenin Türkçe tercümesi (Editör’e Mektup)
    (Türkiye Sinir ve Ruh Sağlığı Derneği, 2018) Ok, Üzeyir; Yanık, Medaim; Ok, Üzeyir; Yanık, Medaim; Lewis, Christopher Alan; Davis, Sarah; Ok, Üzeyir; Yanık, Medaim; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Psikoloji Bölümü; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Psikoloji Bölümü
    Son zamanlarda (intihar amacı olmaksızın) kendine zarar verme konusunda Türkiye’de yürütülen bir çalışma (Çuhadaroğlu ve Zeki 2017) ‘kendine zarar verme’yi Ottawa Kendine Zarar Verme Envanteri 3.1 Versiyonu’nun (Ottawa Self Injury Inventory Version 3.1) (OSI 3.1; Cloutier ve Nixon 2003, Martin ve ark. 2013) Türkçe çevirisini (Çuhadaroğlu ve Zeki 2017) kullanarak tanımlamıştır. Yakın zamanda, OSI’ın 3.1’i, Bağımlılık Yapıcı Özellikler bölümüne dört ek madde eklenerek genişletilmiştir (Davis ve Lewis 2018). Şimdiye kadar, bu ek dört madde OSI 3.1’in Macarca çevirisini (Csorba ve ark. 2006) genişletmek amacıyla Macarca’ya tercüme edilmiştir (Lewis ve ark. 2018). Bu çalışmanın amacı, Türkçe konuşan popülasyonda kullanılabilmesi amacıyla, OSI 3.1’in genişletilmiş versiyonunun Türkçe çevirisini (Çuhadaroğlu ve Zeki 2017) genişletmeye yönelik söz konusu 4 ek maddenin Türkçe çevirisini gerçekleştirmektir.
  • Yayın
    The effects of COVID-19 on wellbeing and resilience among Muslims in Turkey
    (Routledge, 2024) Ok, Üzeyir; Gören, Ayşe Burcu; Bayer, Nükhet; Ok, Üzeyir; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Psikoloji Bölümü
    This cross-sectional exploratory study surveys the general perceived adverse effects of COVID-19 on people’s wellbeing (including obsessive-compulsive disorder symptoms (OCDS)) and the level of resilience shown against it, with specific reference to the role of religiosity and optimism. Data were collected in an online survey from 247 non-randomly selected participants in Turkey, aged 12–64. The questionnaire included a demographic form, a battery of COVID-19 scales, the Brief Obsessive-Compulsive Scale, a short-form Optimism Scale, and the Ok-Religious Attitude Scale. The results indicate that COVID-19 significantly and negatively influenced several aspects of people’s lives, including finance, mood, life perspective, physical health, spirituality, and state of mental health. Furthermore, resilience, family solidarity, religiosity, and optimism played a positive role in overcoming the negative effects. Nonetheless, women, less religious people, pessimists, and anxiety-prone individuals, including people with OCDS symptoms, reported that they felt less resilient against the perceived adverse effects of COVID-19.
  • Yayın
    State-religion separation among Muslims in Turkey: Theory and empirical findings
    (Springer, 2023) Ok, Üzeyir; Ok, Üzeyir; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Psikoloji Bölümü
    Ideological coherence and harmony among members of a multi-cultural and pluralist society are fundamental for individuals to feel at peace. However, West-based secular ideologies and lifestyles have often contradicted with traditional religion, which led to tensions and conflicts. In modern times, it is expected that states take not only a neutral position concerning religions, ideologies, worldviews and lifestyles but also support and protect such freedoms. The aim of this study is to examine the definition of state-religion separation and evaluate its inconsistencies in current applications in light of this definition within Turkey. It is observed that the perception that Islam is traditional but not open practically, theologically and empirically contradicts the state-religion separation and other civil liberties. There are psychological bases for some Muslims to be biased regarding state-religion separation. This paper shows that the misuse of laïcité, a version of state-religion separation, polarises society and may result in fundamentalist or populist reactions to religion or the secular system. The study ends with recommendations regarding how to approach the state-religion separation.