Çok boyutlu bir pozitif psikolojik tarama testi geliştirilmesi

Katkıda Bulunanlar

Fon verenler

Araştırmacılar

Ok, Üzeyir

Kimlik

1903

Araştırmacı
Ok, Üzeyir
Prof. Dr.
1971 yılında Tirebolu’da Doğdum, İlkokulu Tirebolu’da, Ortaöğrenimimi İstanbul’da tamamladım. İngiltere Derby Üniversitesinden Psikoloji Diploması (Accredited by British Psychological Society-BPS), Ankara Üniversitesinden ilahiyat diploması aldım. YÖK bursuyla gittiğim İngiltere’de The University of Birmingham’da, „İnançta Yaşanan Bilişsel Çelişkiler“ konusunda bütünleşik doktoramı (PhD) tamamladım. Aynı üniversitede 1’er yıl olmak üzere psikolojik danışmanlık ve araştırma yöntemleri alanlarında sertifika düzeyinde eğitimler aldım. Akademik kariyerimi 1995-2013 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi’nde sürdürdüm. İzmir ve Ankara’da kısa süreli aralıklarla psikoloji bölümlerinde çalıştıktan sonra İbn Haldun Üniversitesi ekibine dahil oldum. Çalışmalarım arasında dini davranış ve düşüncenin psikolojisi, bilişsel çelişkiler, takıntılı düşünce ve davranışları, mutluuk, tutumlar, kişilik türleri, değer tercihi, müzik tercihi, insan haklarına yönelik tutumlar, bilişsel gelişim, psikolojik danışmanlık ve klinik psikoloji konularını içermektedir. Çoğu uluslararası olmak üzere pek çok akademik toplantılarda bildiriler sundum ve Uluslararası ve Tübitak projeleri de dahil çeşitli proje çalışmalarında yürütücü veya araştırmacı olarak yer aldım. Psikoloji’de yerel toplumsal bağlamın ve değerlerin dikkate alınmasının insana yardım hizmetine önemli katkıda bulunacağını düşünüyorum. Halen Bireysel Farklılıklar ve Kişilik, Araştırma Yöntemleri, Psikolojide Test ve Ölçüm ile Günlük Olayların Psikolojik Yorumu adlı derslerine girmekteyim.

Yayınlar

Bu bir kişisel ruh sağlığı durumunu tarama anketidir. Amaç ruh sağlığı ile ilgili bağlantısı olabileceği düşünülen bazı konularda genel ruh sağlığı durumunuzun nasıl işlediğini görmek, varsa güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek ve bunu isterseniz sizlerle paylaşmaktır. İkinci aşamada kişinin isteğine bağlı olarak bazı noktalarda iyileştirilmesi veya daha iyi geliştirilmesi gerekli gözüken konular ortaya çıkarsa bunlara yönelik gruplar için bir psiko-eğitim programı hazırlamak, bireyler için ise bir psikolojik danışmanlık hizmeti sunmaktır. Gerekli görüldüğü durumlarda başka bir ruh sağlığı uzmanına yönlendirmeler yapılabilir.

Anahtar kelimeler

İnsan, Ruh Sağlığı, İlişkisel Alğı