İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Psikoloji Bölümü

Organizasyon Birimi Logosu

Kuruluş Tarihi

Psikoloji Bölümü BSc, MA, MSc ve PhD dereceleri sunmaktadır ve bu çalışma alanları gelişmektedir. Psikoloji biliminin ele aldığı konular, beynin işlevlerinden toplumsal hareketlerin incelenmesine, çocuk gelişiminden ruhsal bozuklukların nasıl tedavi edilebileceğine kadar uzanan çok geniş bir yelpazede yer alır. Bu zenginlik, psikolojinin birçok farklı, ancak birbiriyle etkileşim içinde olan alt alanlarının bulunduğu anlamına gelmektedir.

Araştırmacı Arama Sonuçları

Keshavarzi, Hooman
    Dr.
    Hooman Keshavarzi psikoloji bölümünü İslam Araştırmaları yandal programını başarı ile tamamlayarak mezun olmuştur. Ardından Klinik Psikoloji yüksek lisans ve doktorasını tamamlamıştır. Halen İbn Haldun Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi, American Islamic College ve Hartford Seminary'de misafir profesör olarak görev yapmaktadır. Hooman Keshavarzi İslami yönelimli ilk profesyonel toplum ruh sağlığı merkezi ve ABD'deki en büyük müslüman ruh sağlığı hizmeti sunan Khalil Center'ın kurucu direktörüdür. Aynı zamanda Küresel Sağlık Merkezi'ndeki Sosyal Politika ve Anlayış Enstitüsü'nde (Institute for Social Policy and Understanding) Müslümanlar ve Ruh Sağlığı ile ilgili konularda araştırmalar yapmaktadır. Hooman Keshavarzi uluslararası bir konuşmacı ve eğitmendir ve halen Village of Hoffman Estates'te (DHS) klinik psikoloji yüksek lisans öğrencilerinin klinik süpervizörü olarak görev yapmaktadır. Ek olarak, çok kültürlülük ve psikoloji ile ilgili özel konularda seminerler vermektedir. Diğer taraftan Hooman Keshavarzi, İslami spiritüelliği modern psikolojik uygulamalara entegre etme konusunda tanınmış hakemli dergilerde yayınlanmış birçok akademik makale yazmıştır. Hooman Keshavarzi, akademik eğitiminin yanı sıra hem resmi hem de gayri resmi olarak İslami teoloji eğitimi almıştır. Kanada'nın Toronto kentinde yaşayan Şeyh Muhammed Zekeriya'nın öğrencisi olan Keshavarzi, uzun yıllar boyunca onun hadis ve manevi derslerine katılmıştır. Chicago'ya taşındıktan sonra, Şeyh Azeemuddin Ahmed ile gayri resmi olarak çalışmış ve daha sonra 4 yıl boyunca resmi olarak Darussalam Akademisi'nde okumuştur. Bu süre zarfında Şeyh Amin Kholwadia ile İslami danışmanlık konusunda bazı özel dersler de almıştır. Daha sonra yüksek İslami eğitimine devam ettiği Darul Qasim'e transfer olmuştur.
    Ok, Üzeyir
    Prof. Dr.
    1971 yılında Tirebolu’da Doğdum, İlkokulu Tirebolu’da, Ortaöğrenimimi İstanbul’da tamamladım. İngiltere Derby Üniversitesinden Psikoloji Diploması (Accredited by British Psychological Society-BPS), Ankara Üniversitesinden ilahiyat diploması aldım. YÖK bursuyla gittiğim İngiltere’de The University of Birmingham’da, „İnançta Yaşanan Bilişsel Çelişkiler“ konusunda bütünleşik doktoramı (PhD) tamamladım. Aynı üniversitede 1’er yıl olmak üzere psikolojik danışmanlık ve araştırma yöntemleri alanlarında sertifika düzeyinde eğitimler aldım. Akademik kariyerimi 1995-2013 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi’nde sürdürdüm. İzmir ve Ankara’da kısa süreli aralıklarla psikoloji bölümlerinde çalıştıktan sonra İbn Haldun Üniversitesi ekibine dahil oldum. Çalışmalarım arasında dini davranış ve düşüncenin psikolojisi, bilişsel çelişkiler, takıntılı düşünce ve davranışları, mutluuk, tutumlar, kişilik türleri, değer tercihi, müzik tercihi, insan haklarına yönelik tutumlar, bilişsel gelişim, psikolojik danışmanlık ve klinik psikoloji konularını içermektedir. Çoğu uluslararası olmak üzere pek çok akademik toplantılarda bildiriler sundum ve Uluslararası ve Tübitak projeleri de dahil çeşitli proje çalışmalarında yürütücü veya araştırmacı olarak yer aldım. Psikoloji’de yerel toplumsal bağlamın ve değerlerin dikkate alınmasının insana yardım hizmetine önemli katkıda bulunacağını düşünüyorum. Halen Bireysel Farklılıklar ve Kişilik, Araştırma Yöntemleri, Psikolojide Test ve Ölçüm ile Günlük Olayların Psikolojik Yorumu adlı derslerine girmekteyim.
    Özden, Yüksel
    Öztürk, Ömer Mücahit
    Toprak, Taha Burak
    Akkaya, Aziz Muhammed
    Arş. Gör.
    2018 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldum. Ardından, Boğaziçi Üniversitesi Bilişsel Bilimler programında yüksek lisans derecesini tamamladım ve 2022 yılında mezun oldum. Prof. Esra Mungan'ın danışmanlığında dil ve ritim arasındaki ilişki üzerine bir tez yazdım. Tezimin başlığı "Dil ve Ritim Arasında Bir Sentaktik İlişkinin Peşinde". Şu anda, 29 Mayıs Üniversitesi'nde Felsefe doktora derecesini sürdürüyorum. Psikoloji alanında daha iyi araştırmalar yapabilmek için güçlü bir felsefi ve teorik altyapı oluşturmaya çalışıyorum. Temel ilgi alanlarım arasında zihin felsefesi, zihinsel nedensellik, bilim felsefesi, zaman algısı, ritim algısı ve sözdizimi işleme bulunmaktadır.
    Morgül, Ebru
    Dr.
    Ebru Morgül, 1997 yılında İstanbul Üniversitesi'nden Psikoloji alanında lisans derecesini aldı. 1999 ile 2002 yılları arasında çocuk psikoloğu olarak anaokulu çocuklarıyla çalıştı. Klinik ve Danışmanlık Psikolojisi alanında yüksek lisans derecesini (2007) ve Psikoloji alanında Doktora derecesini (2016) uluslararası İslam Üniversitesi Malezya'da tamamladı. 2016 ile 2018 yılları arasında Malezya Sultan İdris Eğitim Üniversitesi'nde Psikoloji alanında Kıdemli Öğretim Üyesi olarak görev yaptı. 2018 yılından bu yana, İbn Haldun Üniversitesi'nde Psikoloji Bölümü'nde çalışmaktadır. Araştırma alanları arasında gençlik çalışmaları, kimlik, dini kimlik, sosyal algı, sağlık psikolojisi, psikolojik iyi olma ve nitel araştırma bulunmaktadır.
    Öcal, Belkıs Nilgün
    Noor, Noraini Binti Mohd