Mukayeseli teoloji ve kutsal metinle akletme: İki güncel dinlerarası öğrenme modeli

[ N/A ]

Tarih

2018

Yazarlar

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

International Congress on Political, Economic and Social Studies

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İslami İlimler Fakültesi, Temel İslam Bilimleri Bölümü
Köklü bir geçmişe sahip olan İslami İlimler, güçlü bir gelenek oluşturmuştur. Bu gelenek içerisinde, akıl ile vahiy, fizik ile metafizik arasında uyum sağlanmıştır. Ne var ki modern dönemde bu uyum bozulduğu için daha önce var olmayan dinî , hukukî, itikadî, sosyal, psikolojik vb. pek çok problemle karşılaşılmıştır. Bu problemlere çözüm üretilmesi, din ile dünya arasındaki uyum ve yakınlaşmanın yeniden tesisini gerektirmektedir. Bu da İslami ilimlerde nitelikli çalışmalar yapmakla mümkündür.

Dergi sayısı

Özet

Mukayeseli Teoloji ve Kutsal Metinle Akletme günümüzde en dikkat çekici dinlerarası öğrenme pratiklerinden ikisidir. Bu sunumda bu iki pratiği birbiriyle ilintili olarak değerlendirmek suretiyle en güncel iki dinlerarası diyalog pratiği olduklarını ortaya koymayı amaçlıyorum. Bunun başlıca sebebi ise her ikisinin de diyalojik ve dönüştürücü özelliklerine binaen dini “öteki”ni müşahhas bir şekilde anlama noktasında önemli görevler ifa ediyor olmalarıdır. Bu iki yaklaşımın önemi akademik-entelektüel bir anlamanın yanı sıra manevi-varoluşsal dönüştürücü tecrübelerin de peşinde koşuyor olmalarından kaynaklanmaktadır. Zira her ikisi de dini “öteki”nin pek bilinmeyen ya da göreceli olarak aşina olunan dünyasına yapılan bir yolculuk olma özelliği taşımaktadır. Mukayeseli Teoloji ile Kutsal Metinle Akletme’nin her ikisinin de günümüz sekülerizmine karşı dindar birer alternatif olduğunu, din ve dindarlığın diyalojik bir şekilde hem akademik-entelektüel hem de genele şamil bir alanda, manevi-varoluşsal bir şekilde ifa edilebileceği mecralar olduğunu savunacağım. Buna ilaveten, bu iki yaklaşımın benzerlik ve farklılıklarına da değinecek ve her ikisinin de hem modern hem de postmodern unsurlar barındırdığını ve kolayca klasik sınıflandırma kalıplarına konamayacağını iddia edeceğim. Son olarak kendi mukayeseli sorgulama/öğrenme projem hakkında bilgi vereceğim.
In this work, I examine Comparative Theology (CT) and Scriptural Reasoning (SR), two distinctive interrelational learning practices, in relation to each other. I propose that both practices, with respect to their dialogical features and transformative power, present two of the most noteworthy current modes of interreligious dialogue. They achieve such role by means of their service for an explicit understanding of the “other.” This is also because they serve not only as tools in service of faith seeking understanding in the academic circles, but also as existentially-spiritually transformative journeys in the exotic/familiar land of the “other.” In respect to similarities and differences between the two, I argue that both CT and SR have certain liberal and postliberal features. Finally, I will present some basic premises of my current comparative questioning/learning project.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Mukayeseli Teoloji, Kutsal Metinle Akletme, Comparative Theology, Scriptural Reasoning, Dinlerarası Öğrenme, Interreligious Learning

Kaynak

International Congress on Political, Economic and Social Studies, 28 June 2018 (ICPESS)

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Avcı, B. (2018). Mukayeseli teoloji ve kutsal metinle akletme: İki güncel dinlerarası öğrenme modeli (Comparative theology and scriptural reasoning: Two contemporary modes of interreligious learning). International Congress on Political, Economic and Social Studies, 28 Haziran 2018, Venedik, İtalya.