Taşköprîzade’nin el-Meâlim fî İlmi’l-Kelâm’ında “bilginin tanımı” problemi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2018

Yazarlar

Süruri, Ahmet

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Türk Tarih Kurumu

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İslami İlimler Fakültesi, Temel İslam Bilimleri Bölümü
Köklü bir geçmişe sahip olan İslami İlimler, güçlü bir gelenek oluşturmuştur. Bu gelenek içerisinde, akıl ile vahiy, fizik ile metafizik arasında uyum sağlanmıştır. Ne var ki modern dönemde bu uyum bozulduğu için daha önce var olmayan dinî , hukukî, itikadî, sosyal, psikolojik vb. pek çok problemle karşılaşılmıştır. Bu problemlere çözüm üretilmesi, din ile dünya arasındaki uyum ve yakınlaşmanın yeniden tesisini gerektirmektedir. Bu da İslami ilimlerde nitelikli çalışmalar yapmakla mümkündür.

Dergi sayısı

Özet

Kendisinden önceki ilmî geleneğe bağlı klasik bir Osmanlı âlimi olan Taşköprîzade Ahmed Efendi, Muslihuddin Mustafa Efendi’nin oğlu olup 2Aralık 1495’te Bursa’da doğmuş ve 13 Nisan 1561’de İstanbul’da vefat etmiştir. Osmanlı medrese geleneğinin kendisinde en iyi şekilde görülebileceği bir âlimolan ve hemen her ilim dalında yazmış olduğu eserleriyle kendisini ispatlamış bulunan Taşköprîzade, tefsir, hadis, fıkıh, kelam, ahlak, mantık, Arap dili ve edebiyatı, biyografi, ilimler tarihi, tıp gibi alanlarda seksenden fazla eser telif etmiştir. Eserlerinin bir kısmı matbu olup çoğu yazma halinde kütüphanelerde mevcuttur.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Bilginin Tanımı, Taşköprîzade Ahmed Efendi, Osmanlı Alimi, el-Mealim fi İlmi’l-Kelam

Kaynak

XVII. Türk Tarih Kongresi, 15-17 Eylül 2014

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

4

Sayı

Künye

Süruri, A. (2018). Taşköprîzade’nin el-Meâlim fî İlmi’l-Kelâm’ında “bilginin tanımı” problemi. XVII. Türk Tarih Kongresi, 15-17 Eylül 2014, Kongreye Sunulan Bildiriler IV. Cilt - VI. Kısım, Osmanlı Tarihi içinde (2329-2337. ss.). Ankara: Türk Tarih Kurumu.