Fıkhî açıdan insan kavramı: Bezm-i Elestten Kabre İnsanın mükellef oluşunun serüveni

[ N/A ]

Tarih

2018

Yazarlar

Erkoç Baydar, Tuba

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İlem Yayınları

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İslami İlimler Fakültesi, Temel İslam Bilimleri Bölümü
Köklü bir geçmişe sahip olan İslami İlimler, güçlü bir gelenek oluşturmuştur. Bu gelenek içerisinde, akıl ile vahiy, fizik ile metafizik arasında uyum sağlanmıştır. Ne var ki modern dönemde bu uyum bozulduğu için daha önce var olmayan dinî , hukukî, itikadî, sosyal, psikolojik vb. pek çok problemle karşılaşılmıştır. Bu problemlere çözüm üretilmesi, din ile dünya arasındaki uyum ve yakınlaşmanın yeniden tesisini gerektirmektedir. Bu da İslami ilimlerde nitelikli çalışmalar yapmakla mümkündür.

Dergi sayısı

Özet

Zahirde insanın mahiyetinden ziyade muhatap olduğu şer’î amelî hükümler ile ilgilenen fıkıh ilmi, aslında insanın kendi iç dünyasını anlama sürecedir. Zira fıkhî bir hükme ulaşmada kritik noktayı oluşturan “mükellefiyet kavramı” ancak insanın mahiyetini anlamak ile mümkün olur. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v)’den itibaren bilfiil Müslümanca var olmanın yolunu göstermeyi hedefleyen fıkıh ilmi, öncelikle insanı ve insanın mükellef oluş serüvenini incelemek ile mesuldür. Bu nedenle fıkhın her şeyden önce insanı anlamak ve derinlemesine kavramak ile meşgul olduğunu söylemek yanlış bir çıkarım olmayacaktır. Fukahaya göre insanı anlamaya çalışmanın ilk adımı, insanın bezm-i elestte verdiği sözden hareketle mükellefiyeti kabul etmesiyle başlamalıdır. Bu nedenle fıkhî açıdan insanı anlamayı konu edinen bu bölümde öncelikli olarak insanın mükellef oluşunun serüveni, ehliyet bahislerinden hareketle incelenecektir. Özellikle vücûb ehliyeti şeklinde nitelendirilen ve insanın salt insan olmasından hareketle kazandığı mezkûr niteliği fukahanın nasıl anladığı ve nasıl anlamlandırdığı üzerinde durularak insanın mahiyetine dair fıkhî bir çerçeve çizilmeye çalışılacaktır. Daha sonra ise fıkıh kitaplarında yer alan ve insan algısını en güzel şekilde gösteren insanın keramet vasfının, ahsen-i takvîm üzere yaratılmasının ve dünyada halife olarak seçilmesinin fıkhî yansımaları tahlil edilecek ve insanın mahiyetine dair önemli terimlerden nefis, ruh ve akıl kavramlarına kısaca değinilecektir. Mezkûr konular her ne kadar fıkhın nirengi noktasını oluştursa da küllî bir teori olarak zikredilmekten ziyade fürû ve usûl eserleri içerisinde çeşitli başlıklar altında yer alır. Bu nedenle insan kavramının fıkıh dünyasındaki iz düşümünü ortaya koymak, çeşitli zorlukları içerir. Bu zorlukların üstesinden gelmek üzere öncelikle insanın mahiyeti ile alakalı olan kritik kavramlar literatür içerisinde derinlemesine incelenecek daha sonra ise bu kavramların fıkıh dünyasındaki yansımalarına yer verilecektir.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

İnsan, Teklif, Ehliyet, Onur, Mükellef

Kaynak

İnsan Nedir? İslam Düşüncesinde İnsan Tasavvurları

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Erkoç Baydar, T. (2018). Fıkhî açıdan insan kavramı: Bezm-i Elestten Kabre İnsanın mükellef oluşunun serüveni. Ö. Türker, H. İ. Üçer (Ed.), İnsan Nedir? İslam Düşüncesinde İnsan Tasavvurları içinde (467-501. ss.). İstanbul: İlem Yayınları.