Müslüman neden yapay zekadan korkmaz?

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2023

Yazarlar

Doko, Enis

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Mardin Artuklu Üniversitesi Yayınları

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Felsefe Bölümü
Bölüm, uluslararası standartlarda nitelikli bilgi üretmeyi, özellikle İslam felsefesi, Türk düşüncesi ve fenomenoloji geleneğini merkeze almayı ve bu meyanda felsefi bilgi üretilmesini amaçlamaktadır. Batı'da gelişen felsefenin soy kütüğünde sadece Yunan, Helenistik ve Hıristiyan değil, İslam felsefi mirası da yer almaktadır.

Dergi sayısı

Özet

Yapay zekâ (YZ), insan ve hayvanların gerçekleştirebildiği eylemleri bilgisayarlar ve makinelerin gerçekleştirebilmesini amaçlayan bir alandır. Başka bir ifadeyle, YZ yapay “bireyler” veya “hayvanlar” yaratmayı hedefler. Bu durum, normalde insanlara ve hayvanlara atfettiğimiz niteliklerin makinelerde de bulunmasını gerektirir. Bu niteliklerin bazıları, örneğin hesaplama ve tahmin etme gibi zekâya dayanırken, diğerleri, örneğin görmek gibi zekâya dayanmaz. Bu nedenle, YZ’nin daha doğru bir tanımı, insanlar ve hayvanlarla ilişkilendirdiğimiz psikolojik eylemleri (tanımak, hesaplamak, görmek, planlamak vb.) bilgisayarlar ve makinelerin gerçekleştirebilmesini sağlamayı amaçlayan disiplin olacaktır. (Boden, 2016)…

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Yapay Zeka, Müslüman, Felsefe

Kaynak

Teknoloji, Etik ve Din

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Doko, E. (2023). Müslüman neden yapay zekadan korkmaz? V. Ünverdi, H. Şahinalp, M. Palanci (Ed.), Teknoloji, Etik ve Din içinde (155-171 ss.). Mardin: Mardin Artuklu Üniversitesi Yayınları.