Yunus Emre’s grammar of the self

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2023

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
Medeniyetler İttifakı Enstitüsü, Medeniyet Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Enstitü, “Medeniyet Araştırmaları” alanını haddizatında müstakil bir araştırma sahası olarak ihdas etmeyi hedeflemektedir. Bu çerçevede Medeniyet Araştırmaları alanının kendi çözümleme düzlemlerini tarif etmek ve alanı yönlendirecek ontolojik, epistemolojik ve metodolojik yaklaşımları teklif etmek için çalışmaktadır. Medeniyet Araştırmaları, mevcut disiplinlerin yaklaşımlarının çözümlemekte yetersiz kaldığı, yerel veya dünya ölçeğinde, insanlığın karşılaştığı farklı meseleleri anlamaya yönelik, çok disiplinli ve alternatif bakışlara imkan veren bir yaklaşım sunmayı amaçlamaktadır.

Dergi sayısı

Özet

In this paper, I would like to take into account some of the main elements that in my opinion forge Yunus Emre’s form of life and that are directly reflected in his Divan, one of the most important works of Turkish poetry written during the XIII and XIV centuries. Although we have little information about Yunus Emre’s life, we know for sure that he was a dervish, a person who followed the path of Sufism. I will investigate to what extent Yunus Emre’s Divan relates to his spiritual journey experiences. What can we understand about his life by reading his poetry? Did he write to witness his innermost experiences? Did he write to understand his journey toward the Ineffable Absolute (Hakk)? What is the relationship between his way of walking along the spiritual path and his conception of language?
Bu makalede, Yunus Emre’nin yaşam biçimini oluşturan ve XIII. ve XIV. yüzyıllarda yazılmış en önemli Türk şiiri eserlerinden biri olan Divan’ına doğrudan yansıyan bazı ana unsurları dikkate almak istiyorum. Yunus Emre’nin hayatı hakkında çok az bilgiye sahip olsak da onun bir derviş, tasavvuf yolunu takip eden bir kişi olduğunu kesin olarak biliyoruz. Yunus Emre’nin Divan’ının onun manevi yolculuğundaki deneyimleriyle ne ölçüde ilişkili olduğunu araştıracağım. Şiirlerini okuyarak onun hayatı hakkında ne anlayabiliriz? En derin deneyimlerine tanıklık etmek için mi yazdı? Tarifsiz Öteki’ye (Hakk’a) doğru kendi yolculuğunu anlamak için mi yazdı? Manevi yolda yürüme biçimi ile dil anlayışı arasındaki ilişki nedir? Makalede bu soruların cevabı aranacaktır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Yunus Emre, Sufism, Language, Barzakh, Love, Tasavvuf, Dil, Berzah, Aşk

Kaynak

FSM İlmi Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimler Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

21

Künye

Conte, F. (2023). Yunus Emre’s grammar of the self. FSM İlmi Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimler Dergisi, (21), 27-60. https://www.doi.org/10.16947/fsmia.1318521