Medeniyetler İttifakı Enstitüsü, Medeniyet Araştırmaları Ana Bilim Dalı

Yükleniyor...
Organizasyon Birimi Logosu

Kuruluş Tarihi

Açıklama

Enstitü, “Medeniyet Araştırmaları” alanını haddizatında müstakil bir araştırma sahası olarak ihdas etmeyi hedeflemektedir. Bu çerçevede Medeniyet Araştırmaları alanının kendi çözümleme düzlemlerini tarif etmek ve alanı yönlendirecek ontolojik, epistemolojik ve metodolojik yaklaşımları teklif etmek için çalışmaktadır. Medeniyet Araştırmaları, mevcut disiplinlerin yaklaşımlarının çözümlemekte yetersiz kaldığı, yerel veya dünya ölçeğinde, insanlığın karşılaştığı farklı meseleleri anlamaya yönelik, çok disiplinli ve alternatif bakışlara imkan veren bir yaklaşım sunmayı amaçlamaktadır.

Araştırmacı Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 10 / 10
  • Araştırmacı
    Asil, Ercüment
    Dr.
    2002 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsünde Modern Türkiye Tarihi alanında tamamladı. 2017 senesinde Chicago Üniversitesi Yakın Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Bölümünde “Modern Zihnin Peşinde: Osmanlı İmparatorluğu’nda Bilimin Popülerleşmesi, Orta Sınıfların Gelişimesi ve Dini Dönüşüm, 1860-1880” başlıklı tezi ile doktora derecesini aldı. 2012-2017 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde İslam ve Osmanlı tarihi dersleri verdi. Ağırlıklı olarak ondokuzuncu yüzyıl modern bilimlerinin Osmanlı ve İslam dünyasındaki kültürel ve entelektüel etkilerini araştırmaktadır.
  • Araştırmacı
    Ahmad, Irfan
    Prof. Dr.
    Irfan Ahmad is Professor of Sociology and Anthropology at Ibn Haldun University, Istanbul, Turkey. Until ealrly 2022, he was a Senior Research Fellow at The Max Planck Institute for the Study of Religious and Ethnic Diversity, Göttingen, Germany. Previously, he worked as Associate Professor of Political Anthropology at the Institute for Religion, Politics and Society, Australian Catholic University, Melbourne. Earlier, he was a senior lecturer in politics at Monash University, Australia where he taught for five years (2009-2013). Before moving to Australia, he taught at Utrecht University and University of Amsterdam. He won Netherlands Organization for Scientific Research’s (NWO) Rubicon Postdoctoral Grant to undertake his postdoctoral research at Leiden University where he moved to on completing his doctorate (cum laude) in anthropology from University of Amsterdam. Irfan Ahmad is the author of Islamism and Democracy in India (Princeton University Press, 2009) which was short-listed for the 2011 ICAS (International Convention of Asian Scholars) Book Prize for the best study in the field of Social Sciences. His second monograph Religion As Critique: Islamic Critical Thinking from Mecca to the Marketplace (2017) is published by University of North Carolina Press. He also co-edited (IL)liberal Europe: Islamophobia, Modernity and Radicalization (2017, Routledge). He co-founded and co-edited Journal of Religious and Political Practice (Taylor & Francis) from 2015 to 2017.
  • Araştırmacı
    Erkilet, Alev
    Prof. Dr.
    962 Ankara doğumludur. İlk, orta ve lise öğrenimini TED Ankara Koleji’nde tamamladı. 1983’te Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisans (1985) ve doktorasını (1996) araştırma görevlisi olarak çalıştığı aynı bölümde tamamladı. Bu dönemde DPT’nin Özel İhtisas Komisyonlarında ve Aile Araştırma Kurumu için yapılan “Metropolde Kariyer Meslekleri ve Aile Yapısı Temelinde Yaşama Tarzları” başlıklı araştırmada görev aldı. Bölümlerinden birini yazdığı araştırma raporu 1997 yılında yayımlandı. 1997-2000 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde yardımcı doçent olarak çalıştı. 2006-2007’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi BİMTAŞ’ın Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Kentsel Tasarım Projesi’nin sosyolojik araştırmalarını yürüttü. Aynı yıl ASAGEM için yapılan “Medya Profesyonellerinin ve Medyanın Aile Algısı” araştırmasında görev aldı. Bu araştırmanın raporu 2008 yılında yayımlandı. Şubat 2012’den sonra Kırklareli Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde, Sakarya Üniversitesi İletişim Tasarımı ve Medya Bölümü ile Şehir ve Bölge Planlama Bölümlerinde, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve İstinye Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde görev yapmıştır. Erkilet’in Ortadoğu’da Modernleşme ve İslami Hareketler, Ele Geçirilemeyen Toprak Kuzey Kafkasya, Eleştirellikten Uyuma, Toplumsal Yapı ve Değişme Kuramları, Mazlum Doğu’nun Mağrur Çocukları, Kenti Dinlemek: Kültürel Miras, Kentsel Ayrışma ve Yoksulluğa Dair Yazılar, İstanbul Halkının Dilencilik Olgusuna Bakış Açısı (İ. Coşkun ile birlikte), Magnetsiz Şehirler: Türkiye’de Kentlerin Dönüşümü (der.) (Yunus Çolak ile birlikte) olmak üzere sekiz kitabı, çeşitli kitap ve dergilerde yayınlanmış makaleleri vardır.
  • Araştırmacı
    Ezzat, Heba
    Dr.
  • Araştırmacı
    Küçükural, Önder
    Doç. Dr.
  • Araştırmacı
    Taştan, Afşın Murat
    Arş. Gör.
  • Araştırmacı
    Şentürk, Recep
    Prof. Dr.
    Prof. Dr. Recep Şentürk Mart 2017 - Aralık 2021 tarihleri arasında İbn Haldun Üniversitesi rektörü olarak görev yapmıştır. Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde (1986) tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümden yüksek lisans yapmış (1988) ve aynı bölümde asistan olmuştur (1988-1989). Doktorasını Amerika Birleşik Devletleri'nde Columbia Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde yapmıştır (1998). İSAM’da araştırmacılık (1998-2007) yapmıştır. Atlanta’da Emory Üniversitesi Hukuk Fakültesinde misafir araştırmacı olarak insan hakları konusunda araştırma yapmıştır (2002-2003). British Academy’nin davetlisi olarak Oxford Brookes Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Hukuk Fakültesinde insan hakları konusundaki çalışmalarını yürütmüş ve aynı konuda İngiltere’nin çeşitli üniversitelerinde konferanslar vermiştir (2005). Evli ve dört çocuk babası olup, İngilizce, Arapça ve başka dillerde yayınları bulunmaktadır.
  • Araştırmacı
    Alegöz, Halil İbrahim
    Arş. Gör.
  • Araştırmacı
    Yanık, İbrahim Emre
    Arş. Gör
    İbrahim Emre Yanık, İbn Haldun Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde Araştırma Görevlisi olarak görev yapmaktadır ve aynı zamanda New York'taki Syracuse Üniversitesi'nde Sosyoloji alanında doktora adayıdır. Araştırma ilgi alanları çeşitlidir ve göç, sınır çalışmaları, siyaset sosyolojisi ve sağlık eşitsizlikleri üzerine yoğunlaşmaktadır. Doktora tezi önerisi "Professor Manfred Stanley Memorial Graduate Scholarship" ve “Goekjian/Center for European Studies Research Grant” burslarını kazanmıştır.
  • Araştırmacı
    Işık, Vahdettin
    Doç. Dr.