İşyeri arkadaşlığı işe adanmayı kolaylaştırır mı? İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğünde bir inceleme

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Sosyal, Beşerî ve İdari Bilimler Dergisi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
Yönetim Bilimleri Fakültesi, İşletme Bölümü
Küresel rekabete ayak uydurmak ve sürdürülebilir olmak isteyen tüm şirketler ve kurumlar, değişimi doğru bir şekilde yönetmek, teknolojinin gerekli kıldığı zihinsel ve operasyonel dönüşümü kurumlarına hızlı bir şekilde adapte etmek zorundadırlar.

Dergi sayısı

Özet

Araştırmanın amacı, çalışanların işyeri arkadaşlığı algısı ve işe adanmışlık düzeyleri arasındaki ilişkinin anlamlılığının incelenmesidir. Bu amaçla araştırmaya İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğünde görev yapan 121 iş gören katılmıştır. Verilerin toplanmasında İşyeri Arkadaşlığı Ölçeği ve Utrecht İşe Adanmışlık Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS programı üzerinde Faktör Analizi, Bağımsız Örnekler t-Testi, ANOVA ve Pearson Korelasyonu kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre katılımcıların işyerinde kurdukları arkadaşlıklara ilişkin değerlendirmeleri genel olarak olumludur. İşyeri arkadaşlığı cinsiyet, yaş, medeni durum gibi demografik faktörlerden etkilenmezken; eğitim seviyesi ve çalışılan birim işyeri arkadaşlığı üzerinde anlamlı farklılıklara yol açmaktadır. Öte yandan katılımcıların işe adanmışlık düzeylerinin de yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yoğunlaşma, en düşük ortalamaya sahip alt boyut olarak karşımıza çıkmaktadır. Medeni durum ve çalışılan birimin işe adanmışlığı anlamlı bir biçimde etkilediği görülmüştür. Son olarak, personelin algıladığı işyeri arkadaşlığı ile işe adanmışlık düzeyi arasında olumlu yönde ancak zayıf bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
The aim of the study is to examine the significance of the relationship between workplace friendship and work commitment. For this purpose, 121 employees from Istanbul Metropolitan Municipality Health and Sanitation Directorate participated in the study. Workplace Friendship Scale and Utrecht Work Commitment Scale were used to collect data. Data were analyzed using Factor Analysis, Independent Samples t-Test, ANOVA, and Pearson Correlation on SPSS. According to the findings obtained from the research, the evaluations of the participants about the friendships they have established in the workplace are generally positive. While workplace friendship is not affected by demographic factors such as gender, age, and marital status, the level of education and the department cause significant differences on workplace friendship. On the other hand, it was determined that the participants' level of commitment to work was also high. It has been observed that marital status and the department significantly affect the work commitment. Finally, it was determined that there is a positive but weak relationship between the employees' workplace friendship and work commitment.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü, Pozitif Örgütsel Davranış, İşe Adanmışlık, İşyeri Arkadaşlığı, İstanbul Metropolitan Municipality, Health and Sanitation Directorate, Positive Organizational Behaviour, Workplace Dedication, Workplace Friendship

Kaynak

Sosyal, Beşerî ve İdari Bilimler Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

5

Sayı

4

Künye

Reyhan, A. ve Kuşakcı, S. (2022). İşyeri arkadaşlığı işe adanmayı kolaylaştırır mı? İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğünde bir inceleme. Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Dergisi, 5(4), 335-356. https://doi.org/10.26677/TR1010.2022.965