Osmanlı’da oluşan kelam klasikleri: el-Meâlim fî İlmi’l-Kelâm

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2016

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Bilim ve Sanat Vakfı

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İslami İlimler Fakültesi, Temel İslam Bilimleri Bölümü
Köklü bir geçmişe sahip olan İslami İlimler, güçlü bir gelenek oluşturmuştur. Bu gelenek içerisinde, akıl ile vahiy, fizik ile metafizik arasında uyum sağlanmıştır. Ne var ki modern dönemde bu uyum bozulduğu için daha önce var olmayan dinî , hukukî, itikadî, sosyal, psikolojik vb. pek çok problemle karşılaşılmıştır. Bu problemlere çözüm üretilmesi, din ile dünya arasındaki uyum ve yakınlaşmanın yeniden tesisini gerektirmektedir. Bu da İslami ilimlerde nitelikli çalışmalar yapmakla mümkündür.

Dergi sayısı

Özet

Bu çalışmada Osmanlı klasik döneminde yaşayan Taşköprîzade Ahmed Efendi’nin (1495-1561) klasik bir kelâm metni olan el-Meâlim fî İlmi’l-Kelâm adlı eserinin değerlendirmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle yazma eser halinde olan metnin şimdiye kadar hangi çalışmalarda bahsedildiğinin kronolojik olarak tespiti yapılmış, sonra eserin bilinen tek yazma nüshasının tavsifi, eserin müellife aidiyeti, metnin kaç bölümden oluştuğu, konuları, meseleleri ele alış tarzı gibi hususlara değinilerek Meâlim metninin kendisinden önce yazılmış iki klasik kelâm metni olan Mevâkıf ve Makâsıd ile içerik karşılaştırılması yapılmıştır. Son olarak metinde kullanılan kaynaklar tespit edilmeye çalışılmıştır.
Within the scope of this paper, we attempt to evaluate a classicalwork of Islamic theology, al-Ma‘âlim fî ‘İlm al-Kalâm authored by Tashkubrizade Ahmed Efendi (1495-1561). In the process, we started with a chronological identification of the texts that mention el-Ma‘âlim. After providing a brief description of the only manuscript copy of Ma‘âlim, we delved into further details about its authorship, sections, contents and methods. Additionally, we conducted a content comparison between Ma‘âlim and two earlier classical sources, al-Mavâkıf and al-Maqasid. Finally, we attempted to identify the sources on which Ma‘âlim was based.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Osmanlı Dönemi Düşüncesi, Kelâm, el-Meâlim, Taşköprîzade, Ottoman Thought, Kal?m, al-Ma‘âlim, Tashkubrizade

Kaynak

Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

14

Sayı

28

Künye

Süruri, Ahmet. (2016). Osmanlı’da oluşan kelam klasikleri: el-Meâlim fî İlmi’l-Kelâm. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, 28, 401-417 ss.