Evren kendi kendine ortaya çıkmış olabilir mi?

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Yazarlar

Doko, Enis

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Vakfı Yayınları

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Felsefe Bölümü
Bölüm, uluslararası standartlarda nitelikli bilgi üretmeyi, özellikle İslam felsefesi, Türk düşüncesi ve fenomenoloji geleneğini merkeze almayı ve bu meyanda felsefi bilgi üretilmesini amaçlamaktadır. Batı'da gelişen felsefenin soy kütüğünde sadece Yunan, Helenistik ve Hıristiyan değil, İslam felsefi mirası da yer almaktadır.

Dergi sayısı

Özet

Günümüzde en çok tartışılan teistik argümanlardan biri evrenin başlangıcından hareketle Tanrı’nın varlığını göstermeye çalışan ve Batı’da Kelam’ın kozmolojik delili olarak anılan Hûdus delilidir. Büyük patlama modelinin başarısından sonra ateist felsefeciler evrenin başlangıcını reddetmek yerine, argümanın nedensel öncülünü eleştirmeyi tercih etmeye başladılar. Nedensellik öncülü yoktan ortaya çıkan, diğer bir deyişle zamanda başlangıcı olan her şeyin bir nedeni olması gerektiğini savunur. Bu makalede çağdaş Hudûs delinin nedensellik öncülünü inceleyeceğiz. Önce delilin en önemli çağdaş savunucusu William Lane Craig’in nedensellik öncülü lehinde getirdiği üç argümanı tanıtacak ve değerlendirmeye çalışacağız. Sonraki bölümlerde nedensellik öncülü lehinde iki yeni argüman savunmaya çalışacağız…

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Evren, Hûdus Delili, Tanrı’nın Varlığı, William Lane Craig

Kaynak

Din ve Bilim Açısından Yaratılış

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Doko, E. (2022). Evren kendi kendine ortaya çıkmış olabilir mi?. E. Doko, K. Aydoğdu (Ed.), Din ve Bilim Açısından Yaratılış içinde (389-406. ss.). İstanbul: Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Vakfı Yayınları.