İslâm’da Beraber Yaşama Modelleri

[ N/A ]

Tarih

2018

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İslami İlimler Fakültesi, Temel İslam Bilimleri Bölümü
Köklü bir geçmişe sahip olan İslami İlimler, güçlü bir gelenek oluşturmuştur. Bu gelenek içerisinde, akıl ile vahiy, fizik ile metafizik arasında uyum sağlanmıştır. Ne var ki modern dönemde bu uyum bozulduğu için daha önce var olmayan dinî , hukukî, itikadî, sosyal, psikolojik vb. pek çok problemle karşılaşılmıştır. Bu problemlere çözüm üretilmesi, din ile dünya arasındaki uyum ve yakınlaşmanın yeniden tesisini gerektirmektedir. Bu da İslami ilimlerde nitelikli çalışmalar yapmakla mümkündür.

Dergi sayısı

Özet

Bugün Müslümanlar Doğu’nun en doğusundan Batı’nın en batısına kadar bütün dünya coğrafyalarına dağılmış bir vaziyette yaşamaktalar. Kimi ülkelerde çoğunlukta kimi ülkelerde de azınlıkta bulunmaktalar. Doğal olarak Hz. Muhammed (sas)’in uygulamış olduğu modellerden herhangi birisini olduğu gibi bir coğrayfaya tatbik etmek pek mümkün gözükmemektedir. Bu elzem de değildir zaten. Zira bugünün toplum ve devlet modelleri Hz. Peygamber dönemi toplum ve devlet modellerinden fazlasıyla farklılık arzetmektedir. İslâm’ın toplum hayatına dair fıkhı ise dinamik bir yapıya sahiptir. Değişen toplumsal koşulları dinî sâbiteler perspektifinden yorumlamakta, Müslümanca kalmayı ve Müslümanca yaşamayı birey ve toplumsal düzeyde muhafaza etmek için gerekli esnekliği gösterebilmektedir. İslâm Peygamberi’nin uygulamaları ışığıda her ferdin içinde bulunduğu toplumsal koşullara uygun olacak bir modeli olabilir. Hz. Peygamber’in siretinde gördüğümüz beraber yaşama modelleri geliştirilmeye açıktır. Bu modellerin dinamik ve doğurgan karekterinden yola çıkarak ara modeller geliştirilebilir. Herhangi bir toplumun kendi siyasi, ictimaî hakikatinden yola çıkarak lokal ve küresel dengeleri de gözününde bulundurarak geliştireceği model, ictihadî olacağından gayet tabii ki mutlaklaştırılamaz ve tek İslâmî model diye de savunulamaz. Tebliğimiz bu konuyu analiz etmiş bulunmaktadır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

İslâm, Beraber Yaşama

Kaynak

XXI Asır Tehditleri ve İslam Marifeti Gayeleri, 21 Eylül 2018

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Demirel, S. (2018). İslâm’da Beraber Yaşama Modelleri. XXI Asır Tehditleri ve İslam Marifeti Gayeleri, 21 Eylül 2018, İstanbul, Türkiye.