Varlı, Yusuf

Yükleniyor...
Profil fotoğrafı
E-posta Adresi ORCID Profili WoS Profili Scopus Profili Google Akademik Profili TR-Dizin Profili

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
İktisat Bölümü, başta Türkiye ve çevre ülkeler olmak üzere küresel ekonomileri anlayan, var olan sorunları analiz ederken, iktisadi kuramları ve kavramları yetkin ve özgün bir şekilde kullanma becerisine sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Adı Soyadı

Yusuf Varlı

İlgi Alanları

İş ekonomisi, Fizik, Din

Kurumdaki Durumu

Pasif Personel

Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 10 / 10
  • Yayın
    İbn Haldun’da yeni araştırma merkezi: Gayrimenkul ve Altyapı Uygulama ve Araştırma Merkezi (GARM)
    (İbn Haldun Üniversitesi, 2017) Varlı, Yusuf; Varlı, Yusuf; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
    Gayrimenkul ve Altyapı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinin Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile İbn Haldun Üniversitesi yeni bir araştırma merkezine kavuşmuş oldu. Üniversitenin üçüncü araştırma merkezi olan GARM, ülkemiz başta olmak üzere bölgesel ve küresel ölçekte gayrimenkul ve altyapı projelerinin nitelik ve nicelik yönünden geliştirilmesi ve bu projelere ekonomi ve finans alanlarında destek vermek amacıyla kuruldu.
  • Yayın
    Dynamic analysis of defaults and prepayments in the Turkish mortgage market
    (Sosyoekonomi, 2019) Varlı, Yusuf; Övenç, Gökhan; Varlı, Yusuf; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
    We analyze the determinants of default and prepayment in the Turkish mortgage market by utilizing data obtained from a large commercial bank. Our main findings suggest that default is positively affected by a high loan to value ratio and term length of mortgages, and negatively affected by certain quantitative easing periods, good expectations regarding the future, the ratio of real house prices to the size of the economy and mortgage customer's high school and above level of education and being married. The probability of prepayment rises with the increase in variables such as the gain ratio due to prepayment, high school and above level of education of the mortgage customer, size of the GDP and the ratio of real house prices to GDP. We also find that the likelihoods of both the cases of default and prepayment are locally maximized when nearly 60% of the term is reached.
  • Yayın
    An empirical investigation of the determinants of market efficiency in Borsa Istanbul
    (Springer, 2021) Şahin, Ebubekir Sıddık; Varlı, Yusuf; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
    Following the last global financial crisis, efficiencies of stock markets have come to sight as a novel area of research. The question of what factors shape the efficiency of the stock market is naturally always of a curiosity in theory and practice. In line with the framework of this curiosity, this study examines the main determinants that play a crucial role in the efficiency of a certain stock market, Borsa Istanbul. Our study contributes to the literature by using five years and daily data belonging to both individual and institutional investors. We here aim to specify the ten determinants of market efficiency which are categorized under investor-based, market-based and country-based determinants. According to the three different regressions and VAR analysis, the results indicate the strong relationship between the market efficiency and the specified determinants such as turnover, market volatility, the share of foreign investors and interest rate.
  • Yayın
    A benchmark modelling for participation-based tax increment financing
    (Emerald Publishing, 2020) Varlı, Yusuf; Varlı, Yusuf; Varlı, Yusuf; Övenç, Gökhan; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
    Purpose – This paper aims to present the theoretical and conceptual framework of a new method in public finance called “participation based tax increment financing (P-TIF)” by combining conventional tax increment financing (TIF) within the Shar??ah-compliance structure. Design/methodology/approach – This study develops a benchmark model for P-TIF, which offers a participative contract between both lender and borrower. With the help of this model, a financing schema in P-TIF is established by incorporating stochastic modelling. Possible implications and alternative options of application are also explored with a discussion of challenges. Findings – The results mainly indicate that P-TIF promises lenders to be a part of increment from tax earnings, in return for a reduced interest rate. They show how a rise in participation of the lender in a given contract lowers the interest rate. Under the base case scenario, the interest rate is reduced to zero when the participation of the lender in tax increment is set at 50%. Practical implications – With the feature of being interest-free, P-TIF can be implied also within the Shar??ah-compliance framework, thanks to the model it is based on. Additionally, as the model in this paper is parametric, it can be applicable to various cases in Islamic finance. Originality/value – To the best of our knowledge, this is the first paper in the literature in the sense that it provides a conceptual idea and respective model for TIF method within a Shar??ah-compliance framework.
  • Yayın
    Kentsel kalkınma ekonomisi için alternatif bir yöntem önerisi: Vergi artışına dayalı finansman
    (İbn Haldun Üniversitesi, 2019) Varlı, Yusuf; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
    Günümüz dünyasında, sanayileşme evrelerinin yarattığı dönüşüm süreçleri toplumların çeşitli yapı taşlarını etkilemektedir. Bu etkilere maruz kalan en önemli olgulardan biri de hiç şüphesiz kentleşmedir. Artan kentleşme ile birlikte, yerel otoriteler ve hükümetler kapsamlı ve rekabetçi bir kentsel kalkınma planlaması ile karşı karşıya kalmaktadır. Finansal kısıtlar ve mali yetersizlikler nedeniyle, kentsel gelişimde istenen seviyelere ulaşılamamaktadır. Kentsel kalkınmanın ana aktörü konumundaki mahalli idareler, özellikle finansal zorlukları aşmak adına kamu finansmanı noktasında farklı arayışlara girmektedirler. Bu arayışlara bir çözüm sunmak amacıyla bu çalışmada öncelikle, dünyanın çeşitli ülkelerinde kentsel yenileme ve iyileştirme projelerinde kullanılan Vergi Artışına Dayalı Finansman (VAF) yöntemi tanıtılmaktadır. Bu çalışmada ayrıca, VAF’ın katılım finansı çatısı altında modellenebildiği bazı yöntemler de incelenmektedir. Farklı tarih ve coğrafyalarda uzunca bir zamandır kullanılan vergi mültezimliği de yine bu makalede analiz edilen konulardan biridir. Tüm bu inceleme ve analizlerin sonucunda, kentsel kalkınma ekonomisi alanında kullanılabilecek alternatif bir hibrit finansman modeli önerilmekte ve bu modele ait yöntemin kavramsal çerçevesi çizilmektedir. Bu model önerisinin çeşitli uygulama ve faaliyet alanları üzerinde duran bu makale ayrıca, modele ait bazı zorlukları da gündeme getirmektedir. Son olarak, önerilen modelin toplumun farklı kesimleri için ne gibi katkılar sunabileceği de ortaya konmaktadır.
  • Yayın
    Evaluation of market efficiency and trading behavior of investors: Evidence from Borsa Istanbul
    (Marmara Üniversitesi, 2018) Varlı, Yusuf; Varlı, Yusuf; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
    After the financial crisis of 2007-08, debates on structures and characteristics of financial markets have become the subject of much concern in both industry and academia. One of the most debated issues related to financial markets is whether they are efficient or not. With an intent to enter into discussions, this paper evaluates the market efficiency by using individual and institutional trade data from a specific stock exchange, namely Borsa Istanbul. To do so, we first form several measures of market efficiency through daily investor data covering five years. By using these measures, we show that there is a negative relationship between market efficiency and turnover. That is, the more efficient the market, the lower the turnover. This result contributes to the debate of irrationality of investor behavior. The data also suggests that the efficiency in Borsa Istanbul has been increasing after the crisis, showing that the effect of the crisis has been vanishing as time passes.
  • Yayın
    İslamî finansta paradigma değişikliği - 1
    (İbn Haldun Üniversitesi, 2017) Varlı, Yusuf; Varlı, Yusuf; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
    Ülkemizin yoğun siyasî ve politik gündemi içerisinde kendisine yer bulamayan ekonomi ve finans konuları, aslında gündemin arka planını belirlemesi hasebiyle oldukça önem arz etmektedir. Türkiye’nin ekonomik ve finansal gelişimini etkileyecek konuların ikincil planda kalması, bölgesel bir güç ve küresel bir aktör olma iddiasını adeta sınırlamaktadır. Bu durum, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere devlet yönetiminin tepe noktalarında sıklıkla ifade edilmektedir. Cumhurbaşkanı’nın son yıllarda gündeme taşıdığı “yerli” ve “milli” kavramları ile ülkemizin mevcut ekonomik modelini de yeni bir yöne kavuşturmayı amaçladığı aşikârdır. Özellikle faiz tartışmaları üzerinden yeni ekonomik ve finansal yapıların gerekliliğini tartışmaya açan Cumhurbaşkanı, İslamî finans başta olmak üzere alternatif finansal sistemlerin ülkemizde ve dünyada gelişmesi gerektiğini sıklıkla vurgulamaktadır.
  • Yayın
    İslamî finansta paradigma nasıl değişir?
    (İbn Haldun Üniversitesi, 2017) Varlı, Yusuf; Varlı, Yusuf; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
    İslamî finansta paradigma değişikliğine dair girizgâh diyebileceğimiz ilk yazıdan sonra bu yazıda tartışmayı sürdürmeye devam edeceğim. Önceki yazıda, paradigmanın neden değişmesi gerektiğini aktarmış ve bu değişimin nasıl gerçekleştirilebileceğine dair bazı argümanlar sunmuştum. Bu yazıda da paradigmanın nasıl değiştirilebileceğini diğer bazı argümanlar üzerinden değerlendireceğim. İlk olarak şunu ifade etmek isterim ki; İslamî finansın sahip olduğu model, temelde reel ekonomi için var olduğunu sadece teorik bağlamda değil tarihsel ve güncel uygulamalar ile de ispatlarken, finansal piyasalar ile reel ekonomi arasında varoluşsal bakımdan bir bağ zarureti bulundurmayan konvansiyonel finansa karşı da güçlü bir alternatif sunmaktadır.
  • Yayın
    Who are the market beaters: lucky investors, insiders or who else?
    (Uludağ Üniversitesi, 2018) Varlı, Yusuf; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
    Conditions of beating the market is always top of the interests of investors throughout the history. In this study we aim to find who beats the market using a special trade and portfolio data from a stock exchange namely Borsa İstanbul. Instead of market data, investor based data used in this paper provides us to make stronger analyses. We initially find that 87% of individual and 92% of institutional investors get returns in a random way. Then the rest of investors are investigated to determine who consistently beats the market and gets abnormal returns. And we mainly find that the market beating gets longer with increasing portfolio size and diversification, while it gets shorter with increasing turnover. Additionally, longer beating length means higher shares of women, old adults, funds and foreigner. Furthermore, we analyze the return performance of investors in our study and show that the picture becomes reversed compared to beating length criteria. Finally, the insiders are compared with other investors to understand whether the market is efficient in the strong form or not. And the findings indicate that the insiders cannot be specifically differentiated from other investors. Therefore, we end up with the evidence that there is strong form efficiency in Borsa İstanbul.
  • Yayın
    İslamî finansın metodolojisine dair bazı notlar
    (İbn Haldun Üniversitesi, 2018) Varlı, Yusuf; Varlı, Yusuf; Yönetim Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü
    İslamî finansta paradigma değişikliğinin gerekliliğine dair gündeme taşıdığım tartışmaları bu yazı ile sürdürmeye devam edeceğim. Önceki yazılarımda ilgili paradigmanın neden değişmesi gerektiğini aktarmış ve bu değişimin nasıl gerçekleştirilebileceğine dair bazı argümanlar sunmuştum. Bu yazıda ise tartışmayı genişletmeye devam etmek ve İslamî finans sisteminin metodolojisi ve uygulanışı hususunda çeşitli önerilerde bulunmak istiyorum. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki İslam’ın dünyaya ait gösterge hedef olarak sunduğu vasatın (orta yolun), İslamî değerleri önceleyen bir finansal sistemde de nihai hedef olması gerekir. Özellikle risk paylaşımı, kâr-zarar ortaklığı ve katılım esaslarına dayalı finansman ve yatırım uygulamaları, finansal sistemdeki orta yolun yakalanması adına büyük rol üstlenmektedir.