A sea change in the MENA region: External interventions in Libya

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2020

Yazarlar

Köse, Talha
Köse, Talha
Öztürk, Bilgehan

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

SETA

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü araştırma odaklı bir bölüm olarak tasarlanmıştır. Uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi sayısı ve çeşitliliği bölümün kimliği ve öğretim pedagojisinin uluslararası bir anlayışla şekillenmesini sağlamaktadır. Müfredat ve ders içerikleri bugünün sorunlarını anlamaya ve geleceğin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik planlanmıştır. Avrupamerkezci bir pedagojinin ötesine geçilerek farklı kültür ve medeniyet birikimleri mukayeseli olarak incelenmektedir. Türkiye’nin karşılaştığı siyasi meseleler bölgesel ve küresel bağlamla etkileşim içerisinde incelenemektedir. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler’in alt dalları olan Uluslararası İlişkiler, Karşılaştırmalı Siyaset, Siyaset Teorisi ve Türkiye Siyasetine dair dersler müfredat içerisinde yer almaktadır.

Dergi sayısı

Özet

External interventions by both regional and global powers in Libya have not been a scarcity after the 2011 revolution. With the turn of 2014, however, the nature of external interventions became more of a military one especially with the imposition of Haftar’s rule in the east by several counter-revolutionary regional and global actors. At the point that the same counter-revolutionary alliance attempted to geopolitically strangulate Turkey both via propping up hostile and authoritarian regimes in the Middle East and North Africa, and also excluding it from the prospect of exploiting the riches of the Eastern Mediterranean, Turkish intervention materialized in early 2020. This study attempts to explain the various motivations of the major intervening actors in Libya, namely France, Russia, Egypt, and the UAE with a special focus on Turkey. Structural realist perspective is used to elucidate the international interventions to the Libyan civil war. The nature of the uncertainty emanating from the regional transformation motivated the key actors to get militarily involved in the Libyan crisis. The actors with defensive motives are more likely to stick to the conflict despite the risks of escalation.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Libya, Blue Homeland, EastMed, Geopolitical Containment, Defensive Intervention

Kaynak

Insight Turkey

WoS Q Değeri

Q4

Scopus Q Değeri

Cilt

22

Sayı

4

Künye

Köse, T. ve Öztürk, B. (2020). A sea change in the MENA region: External interventions in Libya. Insight Turkey, 22(4), 113-138.