Geleneğin muhafızı ve değişimin faili olabilmek: Şehadetinin 100. Yıldönümünde Said Halim Paşa’yı yeniden düşünmek

dc.authorid0000-0001-7312-9639
dc.contributor.authorIşık, Vahdettin
dc.contributor.otherMedeniyetler İttifakı Enstitüsü, Medeniyet Araştırmaları Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2022-02-21T06:06:32Z
dc.date.available2022-02-21T06:06:32Z
dc.date.issued2022
dc.departmentİHÜ, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü
dc.description.abstractIn order to understand what Said Halim Pasha and the heritage he represented correspond to, it is necessary to explicate the search for a new order and the avenues this search occurred in in the second half of the 19th and the first quarter of the 20th centuries. Because he was both a party to these discussions as foreign minister and Grand Vizier of the Ottoman State, and one of the leading thinkers of the idea of Islamic renewal, which was one of the most significant branches of these discussions. At the time the Pasha was born Muslims were debating whether their conceptions, methods and scientific disciplines were adequate for meeting the needs of the new world they faced. The fact that the Pasha published a collection of his treatises under the title Buhranlarımız (Our Crises) indicates that he perceived the issue at hand as a "crisis". At a time when there emerged diverging evaluations of the historical experience of Islam and Muslims, the Pasha insisted that a solution could be found on the basis of Islam and the historical experience of his own society. Though, his approach did not evolve into traditionalist introversion. The value he attributed to the concept of renewal, however, did not result in adopting a Westernizing line either. For this reason, we can summarize Said Halim Pasha's stance as being at the same time both “a guardian of tradition and an agent of change”. After analyzing the causes of the “crisis” in detail, the Pasha proposes Islamization as the solution. According to him, Islamization should rise on a grounded faith that is supported by coherent knowledge. Therefore, Islamization requires understanding the existence in accordance with its own nature. This article focuses on understanding the thought of Said Halim Pasha in its context.
dc.description.abstractSaid Halim Paşa’nın ve iştirak ettiği birikimin neye tekabül ettiğini anlamak için XIX. Yüzyılın ikinci yarısı ile XX. Yüzyılın ilk çeyreğinin yeni düzen arayışlarını ve bu arayışların vasatını açıklığa kavuşturmak gerekir. Zira o hem bu tartışmalarda taraf olan Osmanlı devletinde dışişleri bakanlığı ve Sadrazamlık yapmış birisidir hem de bu tartışmalara katılan en önemli mecralarından biri olan İslami tecdit düşüncesinin öncü mütefekkirlerindendir. Paşa’nın içine doğduğu dönemde Müslümanlar sahip oldukları anlayışların, usullerin ve ilimlerin karşı karşıya oldukları yeni dünyanın ihtiyaçlarını karşılamaya, sorunlarını çözmeye yetip yetmeyeceğini tartışıyordu. Paşa’nın risalelerinin bir kısmını Buhranlarımız üst başlığında yayınlaması onun meseleyi bir “kriz” olarak algıladığını göstermektedir. İslam ve Müslümanların tarihi tecrübesine yönelik değerlendirmelerde ayrışmaların yaşandığı bu zeminde Paşa İslam’a ve kendi toplumunun tarihi tecrübesine dayanarak bir çözüm bulunabileceğinde ısrar etmektedir. Ancak bu yaklaşımı onda gelenekçi bir içe kapanmaya dönüşmemiştir. Onun yenilenmeye atfettiği değer ise Batıcı bir çizgiye evrilmeyle sonuçlanmamıştır. Bu sebeple Paşa’nın duruşunu ‘geleneğin muhafızı ve değişimin öznesi olmak’ şeklinde özetleyebiliriz. Krizin sebeplerini de ayrıntılı bir şekilde çözümleyen Paşa çözüm için İslamlaşmak teklifini yapar. Ona göre İslamlaşmak temellendirilmiş ve tutarlı bir bilgiye dayalı olan inanç üzerine inşa edilmelidir. Bu sebeple varlığın kendi tabiatına muvafık bir şekilde anlaşılması İslamlaşma’nın imkânı için şarttır. Elinizdeki makale, Said Halim Paşa’nın düşüncesini ve bu düşüncenin bağlamında anlaşılabilmesini kendisine odak olarak belirlemiş bulunmaktadır.
dc.identifier.citationIşık, V. (2022). Geleneğin muhafızı ve değişimin faili olabilmek: Şehadetinin 100. Yıldönümünde Said Halim Paşa’yı yeniden düşünmek. Muhafazakâr Düşünce Dergisi, 18(62), 14-35.
dc.identifier.endpage35
dc.identifier.issn1304-8864
dc.identifier.issue62
dc.identifier.startpage14
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12154/1710
dc.identifier.volume18
dc.indekslendigikaynakTR-Dizin
dc.institutionauthorIşık, Vahdettin
dc.institutionauthorid0000-0001-7312-9639
dc.language.isotr
dc.publisherKadim Yayınlar
dc.relation.ihupublicationcategory187
dc.relation.ispartofMuhafazakâr Düşünce Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBuhranlarımız (Our Crises)
dc.subjectIntellectual
dc.subjectAlienation
dc.subjectProgress
dc.subjectTradition
dc.subjectRenewal
dc.subjectIslamization
dc.subjectBuhranlarımız
dc.subjectAydın
dc.subjectYabancılaşma
dc.subjectTerakki
dc.subjectGelenek
dc.subjectYenilenme
dc.subjectİslamlaşmak
dc.titleGeleneğin muhafızı ve değişimin faili olabilmek: Şehadetinin 100. Yıldönümünde Said Halim Paşa’yı yeniden düşünmek
dc.title.alternativeGuardian of tradition and agent of change: Rethinking Said Halim Pasha on the centenary of his martyrdom
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationbed50347-272e-4809-8995-8be90a54cbcd
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoverybed50347-272e-4809-8995-8be90a54cbcd
relation.isOrgUnitOfPublication65117131-5bf1-442c-8ca2-8f4d8edc1edf
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery65117131-5bf1-442c-8ca2-8f4d8edc1edf

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
isik_v.pdf
Boyut:
553.14 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
[ N/A ]
İsim:
license.txt
Boyut:
1.52 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: