Öğretmen adaylarının problem alanları ve psikolojik belirtileri

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2020

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Sakarya University

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
Eğitim Bilimleri Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü
Eğitim Bilimleri Fakültemiz, kuram ve uygulamaların öğretildiği bir yer olmanın ötesinde, fikirlerin yeşerdiği, yeteneklerin geliştiği ve ömür boyu süren arkadaşlıkların kurulduğu dinamik ve çeşitlilik gösteren bir topluluktur.

Dergi sayısı

Özet

Bu çalışmanın amacı öğretmen adaylarının problem alanlarını tespit etmek ve öğretmen adaylarının yaşadığı psikolojik belirtilerin problem alanı, cinsiyet ve bölüm değişkenine göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Katılımcıların 77(%63.6)’sini kadınlar 44(%36.4)’ünü erkekler oluşturmaktadır. Örneklem grubunun 55(%45.5)’i Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünde, 43(%35.5)’ü Sınıf Öğretmenliği Bölümünde ve 23(%19)’ü Bilgisayar ve Öğrenim Teknolojileri Eğitimi Bölümünde öğrenim görmektedir. Araştırmada ölçeme aracı olarak Belirti Tarama Listesi(SCL-90) ve Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programında değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular şu şekildedir; öğretmen adaylarının Belirti Tarama Listesinin(SCL-90) alt boyutlarından aldığı puanlar 1,56(OKB) ile .79(Psikotizm) arasında değişmektedir. Bunun yanında öğretmen adaylarının yaşadığı problem alanlarından KPSS kaygısının ve gelecek kaygısının frekansları diğer alanların frekanslarından daha yüksektir. Son olarak psikolojik belirtilerin; cinsiyet, problem alanı ve bölüm değişkenine göre farklılık göstermediği görülmüştür. Elde edilen bulgular alan yazın ışığında tartışılmıştır
The purpose of this study was to investigate teacher candidates’ problems and psychological symptoms. The study also aimed at examining psychological symptoms in terms of problem area, gender and department variables. Participants consisted of 77 (63%) female and 44(36%) male sophomore students attending faculty of education. The sample composed of 55 (45%) guidance and psychological counseling students, 43 (35%) elementary school teacher students, and 23 (%19) computer and technology education students. Symptom Check List (SCL-90), demographic form and a short problem screening survey were used in data collection. Data were analaysized with SPSS 22 package program. The results revealed that, teacher candidates’ scores in SCL 90’s subscales changed between 1.56 (obsessive compulsive) and (psychoticism). Additionally, teacher candidates most frequently experienced anxiety about the upcoming KPSS exam and future anxiety. Finally, psychological symptoms did not changed according to the gender, problem area, and departments variables. The findings were disused with in light of current and previous literature.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Colloge Student’s Problems, Future Anxiety, KPSS Anxiety, Psychological Sympthoms, Öğrenci Sorunları, Gelecek Kaygısı, Kpss Kaygısı, Psikolojik Belirtiler

Kaynak

International Journal of Human Sciences

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

17

Sayı

2

Künye

Bulut, S., Yıldırım, M. (2020). Öğretmen adaylarının problem alanları ve psikolojik belirtileri. Journal of Human Sciences, 17(2), 402-414.