Advertisement perception and generations: Comparison between x, y, and z generations

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Yazarlar

Karanfiloğlu, Mehmet
Karanfiloğlu, Mehmet
Sağlam, Murat
Topsümer, Füsun

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İletişim Fakültesi, Yeni Medya ve İletişim Fakültesi
Bütünleşik bir program yapısı ile iletişim alanının bütün alt disiplinlerini kapsayacak şekilde yapılanmıştır. Bölüm, İletişimin iki farklı alanı olan medya ve pazarlama iletişimi uzmanlıkları ile ilgili eğitim programları sunmaktadır.

Dergi sayısı

Özet

The advertising industry and generations are in continual interaction. From past to present, advertisements have been organized for ages. The perceptions and ads have changed on the axis of technological developments. By advertising throughout the traditional media, the messages flow accordingly one-way communication model. However, today’s new media opportunities, such as social media, originate a model based on bidirectional communication and more interaction. Combining the changing perception of people in daily life practice, consumption habits, and lifestyles with technology led to the formation of a diverse audience. It is defined as generation Z. Generation Z is a generation that grew up in a period when technological developments were more diversified than the previous two generations (X, Y) and consequently had a more technological aptitude. However, the X generation, who lived in the analog era, and the Y generation, who experienced both analog and digital periods, have been attempting to adapt to the new era, non-isolated from technological developments. Therefore, three generations have been analyzed in this context by conducting qualitative research, and advertising and intergenerational perception have been comprehended. Those generations demand adaption to this new-tech period. Obtaining data were subjected to content analysis, and three themes have been achieved: Concerns about current circumstances, the inconvenience of ads, and advertising and public relations: digitalization of the profession.
Reklamcılık sektörü ve kuşaklar sürekli etkileşim halindedir. Geçmişten günümüze reklamlar, kuşaklara ve onların algılarına yönelik olarak düzenlenerek teknolojik gelişmeler ekseninde değişim geçirmiştir. Geleneksel medya araçlarıyla yapılan reklamlar daha çok tek yönlü bir iletişim modeli ile gerçekleşmişken, günümüz yeni medya olanakları, özellikle sosyal medya, iki yönlü iletişim ve daha çok etkileşim üzerine kurulu bir modeli mümkün hale getirmiştir. Gündelik hayat pratiğinde insanların değişen algısının, tüketim alışkanlıklarının ve yaşam tarzlarının teknoloji ile birleşmesi, Z kuşağı olarak tanımlanan oldukça yeni ve farklı bir kitlenin oluşmasına neden olmuştur. Z kuşağı, teknolojik gelişmelerin öncül iki kuşağa (X,Y) göre daha çok çeşitlendiği bir dönemde doğan ve büyüyen, bundan dolayı da teknolojik yatkınlığı daha fazla olan bir kuşaktır. Ancak büyük oranda analog dönemi yaşamış X kuşağı ile hem analog hem de dijital dönemi deneyimlemiş Y kuşağı, yine de teknolojik gelişmelerden soyutlanmamış, aksine yeni döneme adapte olmaya çalışmaktadırlar. Dolayısıyla üç kuşak da bu kapsamda irdelenmeye çalışılmış ve yürütülen nitel bir araştırma ile reklamcılık ve kuşaklararası algı derinlemesine anlaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Analiz sonucunda, “Mevcut Duruma İlişkin Kaygılar”, “Reklamların Rahatsız Ediciliği” ve “Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Mesleğinin Dijitalleşmesi” temaları elde edilmiştir.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Social Media, Advertising, Generations, Perception, Digitalization, Sosyal Medya, Reklamcılık, Kuşaklar, Algı, Dijitalleşme

Kaynak

İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

58

Künye

Karanfiloğlu, M., Sağlam, M. ve Topsümer, F. (2022). Advertisement perception and generations: Comparison between x, y, and z generations. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 58, 38-56. https://doi.org/10.47998/ikad.1057266