Çok partili başkanlık sistemlerde bölünmüş iktidar oluşumunun etki ve sonuçları

Yükleniyor...
Küçük Resim

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
Hukuk Fakültesi, Hukuk Bölümü
İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi, hukuk ve adalet bilincinin toplumda yaygınlaşmasına hizmet edebilecek, ulusal ve uluslararası hukuk alanında yaşanan gelişmeleri yorumlayıp değerlendirebilecek, fikrî bağımsızlığa sahip, çokdilli, küresel rekabet ortamında başarı sağlayabilecek ve Türkiye'yi uluslararası alanda temsil edebilecek hukukçular yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Dergi sayısı

Özet

Çok partili başkanlık sisteminde, başkanlık tek bir partinin elindeyken, yasama organını farklı partiler veya koalisyonlar kontrol ettiğinde bölünmüş hükümet ortaya çıkar. Bu bölünme, iki partili bölünmüş hükümet sistemlerinde görülenlere benzer şekilde yasama kilitlenmelerine yol açabilir. Yürütme ve yasama organları arasında iş birliği ve uzlaşma olmadan önemli yasaları geçirmek ve başkanın gündemini uygulamak zorlaşır.
In the context of a multiparty presidential system, divided government refers to a situation where the legislature, such as parliament or congress, is controlled by different parties or coalitions, while the presidency is under the control of a single party. This division has the potential to result in legislative deadlocks akin to those observed in divided government systems of two-party systems. The absence of collaboration and concession between the executive and legislative branches poses challenges in the enactment of significant legislation and the execution of the president’s policy objectives.

Anahtar Kelimeler

Çok Partili Başkanlık, Koalisyon, Bölünmüş İktidar, Azınlık Hükümetleri, Multiparty Presidentialism, Coalition, Divided Government, Minority Government

İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

WoS Q Değeri