Covid-19 / pandemi sürecinde online psikoeğitim programının üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi oluş ve algılanan sosyal destek düzeylerine etkisi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi oluş ve algılanan sosyal destek düzeylerine, çevrimiçi psikoeğitim programının etkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışmanın örneklemini; 2019-2020 eğitim öğretim yılında, İbn Haldun Üniversitesi’nde öğrenimlerine devam eden, 7’si (%70) kadın, 3’ü (%30) erkek, toplam 10 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin 7’si yerli, 3’ü yabancı uyrukludur. Öğrenciler, okulun mail sistemi üzerinden yayımlanan araştırma duyurusuna müracaatta bulunanlar arasından seçilmiştir. Öğrenciler, dokuz hafta boyunca, haftada bir gün, 60 dakika boyunca; çeşitli konuları içeren çevrim içi psikoeğitim programına dahil edilmiştir. Araştırmada, Diener ve ark (2009) tarafından geliştirilen ve Telef (2013) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan Psikolojik İyi Oluş Ölçeği; Zimet, Dahlem, Zimet ve Farley (1988) tarafından geliştirilen ve Eker, Arkar ve Yaldız (2001) tarafından Türkçeye uyarlanan Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Ölçekler, psikoeğitim programı; başlamadan önce, bittikten hemen sonra ön test-son test olarak ve bittikten üç ay sonra ise izleme testi olarak katılımcılar tarafından cevaplandırılmıştır. Araştırmada; frekans analizi, betimleyici istatistik, Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılmıştır. Bulgular, psikolojik iyi oluş puanının, program öncesi ve sonrası karşılaştırmalarda demografik değişkenlere göre farklılaştığını; ÇBASDÖ’den elde edilen aile alt boyutundaki ön ve son test puanının ise, eğitim alınan bölüme ve katılımcıların kendilerini ilişkisel olarak tanımlamalarına göre farklılaştığını göstermektedir. Son test ve izleme testi arasındaki karşılaştırmalarda, anlamlı bir farklılık olmadığı dolayısıyla programın etkisinin devam etmediği anlaşılmaktadır. Genel olarak bakıldığında, katılımcıların ön, son ve izleme testinden elde ettikleri algılanan sosyal destek ve psikolojik iyi oluş puanları arasında anlamlı bir fark olmadığı anlaşılmıştır bu alanda yapılacak çalışmalarda kullanılacak ölçeklerin konuyla daha yakından ilişkili olması veya programın daha uzun vadede uygulanması tavsiye edilmektedir. Ölçek sonuçlarına ek olarak uygulanan, araştırmacının, katılımcılardan araştırmacıyı ve programı değerlendirmelerini istediği ek formda, katılımcıların bu programa katılmış olmaktan memnun olduğu, arkadaşlarına tavsiye edeceği özellikle iletişim ve hedef belirleme gibi konularda, içeriklerden çok faydalandıkları bilgisine ulaşılmıştır.
This study aimed to examine the effects of the online psycho-education program on the psychological well-being and perceived social support levels of university students. The sample of the study; is composed of, 7 (70%) female, and 3 (30%) male, 7 local and 3 foreign nationals students of Ibn Haldun University, in the 2019-2020 academic year. Students were selected from those who applied to the research. The students for 9 weeks, once a week, for 60 minutes; were included in the online psychoeducation program covering a variety of topics. The Psychological Well-Being Scale was developed by Diener et al (2009) and adapted by Telef (2013); The Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), was developed by Zimet et al (1988) and adapted by Eker, Arkar, and Yaldız (2001) and Personal Information Form prepared by the researcher were used as scales. Pretest-posttest were applied before the program and immediately after the program was over; the follow-up test was answered, three months after the program. Frequency analysis, descriptive statistics, and Wilcoxon signed-rank tests were used in the research. The findings showed that the score for psychological well-being differed according to demographic variables in the comparisons before and after the program; the pretestposttest scores in the family subscales obtained from MSPSS, vary according to the department where the participants studied and the relational self-definition of the participants. There is no significant difference between the post-test and the follow-up test. It is recommended the scales be more closely related to the subject or the program be implemented in a longer term. In the supplementary form which the researcher asked the participants to evaluate the program, the participants stated that they were pleased to participating the program, they would recommend it to friends, and that they benefited from the communication and goal setting subjects.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Algılanan Sosyal Destek, COVID-19, Psikoeğitim Programı, Psikolojik İyi Oluş, Psycho-Education Program, Psychological Well-Being, Perceived Social Support

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Çelenli, Ş. İ. (2022). Covid-19 / pandemi sürecinde online psikoeğitim programının üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi oluş ve algılanan sosyal destek düzeylerine etkisi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.