19. Yüzyılda eğitim kurumlarının merkezi olarak Kudüs

Küçük Resim Yok

Tarih

2018

Yazarlar

Baysan, İbrahim Vehbi

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü
Tarih Bölümü, çok-yönlü, disiplinler-arası, mukayeseli ve sosyolojik bir zenginlik üretmeyi; bu suretle, gerek Avrupa-merkezci veya Batı-merkezci, gerekse dar Osmanlı-Türk odaklı yaklaşımları aşmayı amaçlamaktadır.

Dergi sayısı

Özet

İslam, Hırisiyanlık ve Yahudilik gibi üç dinin birleşme noktası olan Kudüs her daim Osmanlı devletinin ilgi alanı olarak var oldu. Sayısı hayli kabarık vakıflar şehre olumlu katkıda bulunurken şehrin ekonomik olarak da gelişmesine vesile oldular. Sultan II. Mahmud’un 1826 sonrası gerçekleştirdiği bürokratik reformlar ve merkezi idarede gerçekleştirilen yeniden yapılanma faaliyetleri Kudüs ve çevresini de etkiledi. Tanzimat döneminde açılan rüştiyeler bölgede de eğitime bakışı değiştirdi ve 1856 fermanının ilanının ardından kurulan Meclis-i Muhtelit gayri Müslimlerin de eğitimde söz sahibi olmalarını sağladı. Bu sunum, şehrin 19. yüzyılda uluslararası ilgi odağı olması ile Osmanlı devleti idaresindeki gelişmeleri inceler ve gelişmelere detaylı ışık tutar.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kudüs, Yavuz Sultan Selim, Eğitim, Vakıflar, Medrese, Osmanlı

Kaynak

Osmanlı Döneminde Kudüs'te İlmi Hayat ve Eğitim Uluslararası Sempozyumu, 29-30 Aralık 2018

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Baysan, İ. V. (2018). 19. Yüzyılda eğitim kurumlarının merkezi olarak Kudüs. Osmanlı Döneminde Kudüs'te İlmi Hayat ve Eğitim Uluslararası Sempozyumu, 29-30 Aralık 2018, İstanbul, Türkiye.