Mandalanın dönüşümü ve kutsallıktan arındırılması: Türkiye üzerine bir inceleme

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu çalışma, son yıllarda ülkemizde gittikçe popülerleşen mandala uygulamalarının mandala eğitmenleri açsından nasıl bir anlama sahip olduğunu incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada Metalaştırma teorisi tartışılmakta ve bu teorinin modern mandala uygulamaları üzerinde geçerliliği kutsallıktan arındırma faktörleri üzerinden test edilmektedir. Mevcut literatüre bakıldığında Avrupa, Amerika ve Endonezya tecrübesi üzerinden bir bilgi birikimi görülmektedir. Çalışmalar dini sembollerin manevi piyasaya dahil edilmesi sonucunda çeşitli şekillerde kültürel olarak metalaştırıldığını göstermektedir. Bu dini semboller uyarlama yoluyla bireyselleştirilerek ya da turizm endüstrisine dahil edilerek bağlamından koparılmakla işlevleri değiştirilmiş, kutsal özlerinden yoksun bırakılmış ve neticede tamamen veya seçici olarak kutsallıklarından arındırıldıklarına şahit olunmuştur. Bu çalışma, derinlemesine görüşme tekniği ile nitel bir katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Araştırma için seçilen çalışma grubu, modern mandalanın tanımını, uygulanmasını, kullanım amacını, görsel içeriğini ve üretim biçiminin dönüşümünü öğrenmek için Türkiye'nin çeşitli illerinden uzun yıllardır mandala eğitmenliği yapan bireyler arasından seçilmiştir. Bulgular bir dini sembol olarak mandalanın kutsallıktan arındırılma sürecinde olan bir meta haline geldiğini göstermektedir.
This study aims to examine the meaning of mandala applications, which have become increasingly popular in our country in recent years, for mandala instructors. In the study, the theory of Commodification of Religion is discussed and the validity of this theory on modern mandala applications is tested through desacralization factors. Looking at the existing literature, it is seen that there is an accumulation of knowledge on the experience of Europe, America, and Indonesia. Studies show that religious symbols are culturally commodified in various ways as a result of their incorporation into the spiritual market. These religious symbols have been individualized through adaptation or taken out of their context by being included in the tourism industry, their functions have been changed, they have been deprived of their sacred essence, and they have been witnessed to be completely or selectively desacralized. This study aims to make a qualitative contribution with an in-depth interview technique. The sample selected for the research was selected from individuals who have been teaching mandala for many years from various cities of Turkey to learn the definition, application, purpose of use, visual content, and transformation of the modern mandala. The findings show that the mandala, as a religious symbol, has become a commodity in the process of desacralization.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Budizm, Tibet Budizm'i, Mandala, C. Gustav Jung, İnsani Gelişim, Metalaştırma, Kutsallıktan Arındırma, Buddhism, Tibetan Buddhism, Human Flourishing, Commodification, Desacralisation, Din, Religion, Budizm, Buddhism, Jung, Carl Gustav, Jung, Carl Gustav, Mandala, Mandala, Tibet Budizmi, Tibetan Buddhism

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Sevinç, M. T. (2022). Mandalanın dönüşümü ve kutsallıktan arındırılması: Türkiye üzerine bir inceleme. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.