Asabiyet kuramının sosyolojik söylemi ve İslam dünyası ya da “İbn Haldun bir bilinçsizlik teorisyeni midir?”

dc.contributor.authorDoğan, İsmail
dc.date.accessioned2019-01-26T12:52:17Z
dc.date.available2019-01-26T12:52:17Z
dc.date.issued2017
dc.departmentİHÜ
dc.description.abstract“Asabiyyet kuramı” düşünürün entelektüel kişiliğini anlamada öne çıkan bir terim olduğu kadar sosyolojik çözümlemeler için de anahtar terimdir. İbn Haldun toplumsal yapıyı ve bu yapının temel aktörlerini bu kuram üzerinden anlamaya çalışır. Elbette bu kuram da öncülleri ve örneklerini tanıklık ettiği toplum ve dünyadan alır. Bu bakımdan İbn Haldun öncelikle ait olduğu Müslüman toplumların ve sonra da yaşadığı dünyanın bir tanığı olmuştur. Mukaddime’nin toplumsal tanıklığı, kültür, din ve gelenekleri de içerecek genişlikte yaşayan toplumun sunduğu zengin malzemelere odaklanır. Günlük yaşam ve bu yaşamı belirleyen kültürel ve düşünsel arka plan olanca yoğunluğuyla dikkatlere sunulur. Fransız düşünürler toplumsal aktörlerin daha çok öne çıkarıldığı bu yaklaşım nedeniyle giderek İbn Haldun’a yeni bir entelektüel kişilik izafe ederler. Bu düşünürler (J.F.A./ F. Clémenet) için : “İbn Haldun bilinçsizliklerin teorisyenidir.” Buna göre toplumun temelini oluşturan bireyler günlük yaşamda farkında olmadıkları alışkanlıklar edinirler ve bu durum giderek onların karakteri haline gelir. Yakın planda ise bu karakter esasen aktörlerin bilinçsizce yaptıkları eylemlerinin bir sonucudur. Böylelikle bu tür bilinçsizliklerin belirlediği insanlar, farkında olmadan ait oldukları toplumun da karakteristiklerini oluştururlar. Bu bildiride; a) Söz konusu bilinçsizliklerin genelde tüm toplumlar, özelde ise İslam dünyasındaki etki ve işlevleri, b) Asabiyyet teorisinin eğitim sistemleri ve toplumsallaşma süreçleri (kişisel, toplumsal ve küresel süreçler) üzerindeki etkileri, c) İbn Haldun’un Türk ve dünya sosyolojisindeki konumu tartışmaya açılmaktadır.
dc.description.abstract“Group Feeling Theory” is a key word for sociological analysis as it is prominent term to understand the intellectual personality of philosopher. Ibn Haldun has tried to understand the social structure and main actors of this structure on this theory. Certainly, antecedents and samples of this theory based on the society and world that it witnesses. In this regard, Ibn Haldun has witnessed to firstly Muslim societies and then the world. Social witnessing of The Muqaddimah focuses on rich materials that societies, including culture, religion and traditions, offer. Daily life and cultural and intellectual background determining this life are presented to attention. French philosophies are attaching an intellectual personality to Ibn Haldun due to the approach in which social actors are put forward. For these philosophies (J.F.A./ F. Clémenet) “Ibn Haldun is a theoretician of unconsciousness”. According to that, individuals forming the basis of society get habits that they are not aware of and this become their characteristics, gradually. But, in close up, this character is a result of unconscious actions of actors. Thus, human that such unconsciousness designate form the characteristics of societies that they belong to, unconsciously. Within this work; a) The effect and functions of these unconsciousness on all societies and Islamic world, b) The effect of Group Feeling Theory on education systems and socialization process (individual, social and global process) c) The position of Ibn Haldun in Turkish and World Sociology has been discussed.
dc.identifier.citationDoğan, İ. (2017). Asabiyet kuramının sosyolojik söylemi ve İslam dünyası ya da “İbn Haldun bir bilinçsizlik teorisyeni midir?”. İbn Haldun Çalışmaları Dergisi, 2(1), 105-122.
dc.identifier.endpage122
dc.identifier.issn2651-379X
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage105
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.36657/ihcd.2017.24
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12154/613
dc.identifier.volume2
dc.institutionauthorİbn Haldun Üniversitesi
dc.language.isotr
dc.publisherİbn Haldun Üniversitesi
dc.relation.ihupublicationcategory235
dc.relation.ispartofİbn Haldun Çalışmaları Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı
dc.rightsAttribution-ShareAlike 3.0 United States*
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/*
dc.subjectAsabiyyet
dc.subjectMukaddime
dc.subjectBilinçsizlik Teorisyeni
dc.subjectMüslüman Toplumlar
dc.subjectBatı Dışı Toplumlar
dc.subjectKüresel Süreçler
dc.subjectBilgi Sosyolojisi
dc.subjectGroup Feeling
dc.subjectThe Muqaddimah
dc.subjectTheoretician of Unconsciousness
dc.subjectMuslim Societies
dc.subjectNon-Western Societies
dc.subjectGlobal Processes
dc.subjectInformation Sociology
dc.titleAsabiyet kuramının sosyolojik söylemi ve İslam dünyası ya da “İbn Haldun bir bilinçsizlik teorisyeni midir?”
dc.title.alternativeThe sociological statement of group feeling theory and Islamic world or “is Ibn Haldun a theoretician of unconsciousness?”
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Dogan, I_2017.pdf
Boyut:
175.53 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
[ N/A ]
İsim:
license.txt
Boyut:
1.52 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: