Arakan Müslümanları: Myanmar’da vatandaşsızlıktan soykırıma bir halkın hikayesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi Yayınları

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/restrictedAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyoloji Bölümü
Sosyoloji Bölümü, bireysel ve toplumsal düzeyde fikrî bağımsızlığı kazandırmaya yönelik yeni bir epistemolojik, ontolojik ve metodolojik zemin inşa etmek amacıyla mevcut düşünce sistemlerini derin ve kapsamlı bir şekilde tahlil etmeyi hedeflemektedir. Bölüm, eleştirel bir yaklaşım içerisinde olan, tarihsel birikimden faydalanan, zamanın ruhunu iyi okuyup ona göre stratejiler üreten, yeni düşünce, yöntem ve kavramlara açık, disiplinlerarası bir perspektife sahip öğrenciler yetiştirmeyi kendisine amaç edinmiştir.

Dergi sayısı

Özet

Elinizdeki bu çalışmanın ana konusu Arakan veya uluslararası çevrelerce ifade edildiği şekliyle Rohingya Müslümanlarının karşı karşıya kaldıkları zorluklardır. Ulusal ve uluslararası medyaya 2012 yılı Haziran ayında yaşanan kitlesel kıyımlarla birlikte girmeye başlayan Arakan konusu, zannedildiğinin aksine yeni bir olgu olmayıp, kökleri sömürge dönemine kadar gerilere uzanmaktadır. Bu nedenle, çalışmada bağımsızlık öncesi ve sonrası tarihi arka plandan hareket edilerek, özellikle 20. yüzyılın ortalarından itibaren Burma veya bugünkü adıyla Myanmar’ın ulus-devletleşme sürecinde geçirdiği aşamalar çerçevesinde konu ele alınmıştır. Bu noktada, Burma/Myanmar siyasî elitinin, Arakan Müslümanlarıyla ilişkileri, bugün gelinen noktada belirleyici olmuştur. Bugün Myanmar devletinin uygulamakta olduğu politikalar, bu anlamda 20. yüzyıl ortalarında yaşananların bir devamı mahiyetinde olmasıyla dikkat çekmektedir.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Arakan, Myanmar, Rohingya Müslümanları, Soykırım

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Özay, M. (2019). Arakan Müslümanları: Myanmar’da vatandaşsızlıktan soykırıma bir halkın hikayesi. İstanbul: İbn Haldun Üniversitesi Yayınları.