Güncel kelam tartışmaları - II

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2021

Yazarlar

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Vakfı Yayınları

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/restrictedAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Felsefe Bölümü
Bölüm, uluslararası standartlarda nitelikli bilgi üretmeyi, özellikle İslam felsefesi, Türk düşüncesi ve fenomenoloji geleneğini merkeze almayı ve bu meyanda felsefi bilgi üretilmesini amaçlamaktadır. Batı'da gelişen felsefenin soy kütüğünde sadece Yunan, Helenistik ve Hıristiyan değil, İslam felsefi mirası da yer almaktadır.

Dergi sayısı

Özet

İslâm dininin akaid esaslarını sistemleştirmek, muhtevalarını açıklamak ve inkârcılara karşı savunmak üzere tedvin edilmiş bulunan kelâm ilmi, ilk zamanlar bu görevini, daha çok Kur’an ve hadisler çerçevesinde ve Arapçanın sağladığı imkânlarla yapıyordu. Aralarında Hasan el-Basrî (ö. 110/728), Zeyd b. Ali (ö. 122/740), Ca‘fer es-Sâdık (ö. 148/765), Ebû Hanîfe (ö. 150/767) gibi alimlerin yer aldığı dönemin ileri gelenleri itikadi konularda detaylara girmiyor, bid’atçıların görüşlerini aklî ve ilmî delillerle değil, çoğunlukla naklî delillerle reddediyorlardı. Yazdıkları risaleler geniş ve kapsamlı değildi ancak o günün Müslümanlarını bilgilendirmede, zihin ve ruhlarını tatmin etmede yeterli idi...

Açıklama

Anahtar Kelimeler

İslâm Dini, Kelam, Felsefe

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Bulgen, M. ve Doko, E. (Ed.). (2021). Güncel kelam tartışmaları - II. İstanbul: Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Vakfı Yayınları.