Atar, Yavuz

Yükleniyor...
Profil fotoğrafı
E-posta Adresi ORCID Profili YÖK Araştırmacı Profili SOBİAD Profili Web Sitesi

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
Hukuk Fakültesi, Hukuk Bölümü
İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi, hukuk ve adalet bilincinin toplumda yaygınlaşmasına hizmet edebilecek, ulusal ve uluslararası hukuk alanında yaşanan gelişmeleri yorumlayıp değerlendirebilecek, fikrî bağımsızlığa sahip, çokdilli, küresel rekabet ortamında başarı sağlayabilecek ve Türkiye'yi uluslararası alanda temsil edebilecek hukukçular yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Adı Soyadı

Yavuz Atar

İlgi Alanları

Public Law

Kurumdaki Durumu

Aktif Personel

Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 3 / 3
  • Yayın
    Kuvvetler ayrılığı yeni sistemde daha belirginleşiyor
    (Turkuvaz Haberleşme ve Yayıncılık, 2017) Atar, Yavuz; Atar, Yavuz
    Yeni kurgulanan Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde cumhurbaşkanı, yürütme organı haline geliyor ve böylece yapmış olduğu bütün işlemlere karşı yargı yolu açılıyor. Mevcut anayasada cumhurbaşkanının bütün işlemleri yargı denetimine kapalı, yeni düzenlemede ise yargı denetimine açılıyor.
  • Yayın
    Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin hukuki rejimi ve anayasallık denetimi
    (Anayasa Mahkemesi, 2019) Atar, Yavuz; Atar, Yavuz; Hukuk Fakültesi, Hukuk Bölümü
    Parlamenter hükümet sistemlerinde genellikle kabul edildiği üzere, 1982 Anayasasının ilk düzenlemesinde de, Bakanlar Kurulunun kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi bulunmaktaydı. Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçişi sağlayan 2017 Anayasa değişikliğiyle yürütme organının kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi kaldırılmış, buna karşılık Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin çıkarılması kabul edilmiştir.
  • Yayın
    Türk Anayasa Hukuku
    (Seçkin Yayınevi, 2019) Atar, Yavuz; Atar, Yavuz; Hukuk Fakültesi, Hukuk Bölümü
    Bilindiği üzere Anayasada 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan halkoylamasıyla kabul edilen çok önemli ve kapsamlı değişiklikler yapılmıştır. Bu Anayasa değişiklikleri ile getirilen yeni düzenlemeler esas itibariyle mevcut parlamenter sistemden başkanlık (Cumhurbaşkanlığı) sistemine geçişi sağlayacak hükümlerden oluşmaktadır ve Türk Anayasa Hukuku konularının büyük bir kısmının yeniden yazılmasını gerektirmektedir. Ancak yeni sisteme geçiş için Anayasa ile daha ileriki bir tarih belirlenmiştir. Anayasaya eklenen geçici maddeye göre, hükümet sistemiyle ilgili yeni düzenlemeler 3 Kasım 2019 tarihinde (veya erken seçim kararı alınması halinde daha önce) yapılacak TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birlikte yapılacağı tarihte yürürlüğe girecektir. Bu geçiş sürecinde mevcut parlamenter sistemle ilgili Anayasa hükümleri uygulanmaya devam edecektir. Anayasada yapılan bazı değişiklikler ise kabul tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Bu nedenle elinizdeki kitabın konuları Anayasanın yeni sisteme geçilinceye kadar yürürlükte olan hükümleri esas alınarak yazılmış. hemen yürürlüğe giren hükümler ise ilgili oldukları yerlere işlenmiştir.