Helal Gıda Sertifikası Türkiye iç pazarında uygulanmalı mıdır?: Helal Gıda Sertifikası’na politik söylem analizi yöntemi ile bir bakış

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2021

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Helal Gıda Sertifikası Türkiye’de 2005 senesinden itibaren uygulanmaya başlayan bir sertifikalama süreci olup o günden bu yana farklı platformlarda ve konu başlıklarıyla tartışılmaktadır. Bu çalışmanın konusunu da bu tartışma başlıklarından birisi olan Helal Gıda Sertifikası Türkiye iç piyasasında uygulanmalı mıdır? sorusu oluşturmaktadır. Bu çalışmada, canlı bir televizyon programında HGS’yi savunan ve karşısında olan tarafların argümanları, Fairclough ve Fairclough’a ait olan Politik Söylem Analizi metodu ile analiz edilerek “iki taraf arasında uzlaşma zemini için bir içgörü oluşturulabilir mi” sorusuna cevap aranacaktır. Helal Gıda Sertifikası dini bir kavramdan türemiş olsa da taraflar arasındaki tartışma daha çok insan hakları ve kutsal bir kavramın pazarlaştırılması konu başlıklarına odaklanmaktadır. Tarafların gerek din ve dünya görüşleri gerekse teknik ve bilimsel altyapıları çok farklı olduğu için derin bir anlaşmazlık içinde görünseler de, aralarında bir uzlaşı zemininin sağlanabileceği mümkün görünmektedir.
Halal Food Certification is a certification process that has been implemented since 2005 in Turkey and it is discussed on different platforms and with topics since then. The subject of this study is, one of the discussion topics of “Halal Food Certification” that whether it should be implemented in the domestic market in Türkiye or not? In this study, the arguments of the parties arguing and opposing HGS in a live television program will be analyzed with the Political Discourse Analysis method of Fairclough and Fairclough (2012), and it will be searched that whether it is possible to create insight for the ground for a compromise between the two parties? Although the Halal Food Certificate is derived from a religious concept, the discussion between the parties is mostly focused on human rights and the marketization of a sacred concept. Although the parties seem to be in deep disagreement due to their very different religious and world views, as well as their technical and scientific infrastructures, it seems possible that a compromise ground can be established.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Helal, Helal Gıda Sertifikası, Sekülerizm, Politik Söylem Analizi, Çerçeveleme Teorisi, Derin Anlaşmazlık, Halal, Halal Food Certificate, Secularism, Political Discourse Analysis, Framing Theory, Deep Disagreement

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Şahin Kaya, G. (2021). Helal Gıda Sertifikası Türkiye iç pazarında uygulanmalı mıdır?: Helal Gıda Sertifikası’na politik söylem analizi yöntemi ile bir bakış. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İbn Haldun Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü, İstanbul.