Exploring the mechanisms linking self-recognition, cultural identity, and external respect: A theoretical inquiry

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2024

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
İbn Haldun Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler yüksek lisans programı disiplinin ilgilendiği konular itibarıyla günümüzde ihtiyaç duyduğumuz uzmanları ve araştırmacıları yetiştirmeyi hedefler. Uluslararası sistemde meydana gelen çatışmalar, savaşlar, insani krizler ve daha özelde ise Türkiye’nin gerek içerideki güvenlik sorunları gerekse de çevre coğrafyamızda yaşanan savaşlar, siyasi istikrarsızlıklar ve göç gibi problemleri nedeniyle iyi yetişmiş Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler uzmanlarına ihtiyacı vardır.

Dergi sayısı

Özet

The way we identify ourselves culturally, coupled with how we recognize ourselves personally, greatly influences the level of respect we receive from society and the world at large. The researcher argues that an individual can only receive respect, recognition or honor when they have embraced their identity as self-acceptance and affirmation are instrumental in paving the way for acknowledgement from others. Grounded in recognition theory and informed by the works of esteemed scholars like Axel Honneth, Nancy Fraser, and Charles Taylor; this research aims to construct a conceptual structure that explains the intricate interplay between self-recognition, cultural identity, and external respect gained by individuals. The findings of this study reveal the significance of acknowledging and appreciating unique personal identities, promoting cultural diversity, and confronting institutional disparities. This study emphasizes the utmost importance of cherishing diverse identities within our communities.
Kendimizi kültürel olarak tanımlama şeklimiz ve kişisel olarak kendimizi nasıl tanıdığımız, toplumdan ve genel olarak dünyadan aldığımız saygının düzeyini büyük ölçüde etkiler. Araştırmacı, bir bireyin ancak kimliğini benimsediğinde saygı, tanınma veya onur alabileceğini, çünkü kendini kabul etmenin ve onaylamanın başkalarından onaylanmanın yolunu açmada etkili olduğunu savunuyor. Tanınma teorisine dayanan ve Axel Honneth, Nancy Fraser ve Charles Taylor gibi saygın bilim adamlarının çalışmalarından beslenen; Bu araştırma, bireylerin kendini tanıması, kültürel kimlik ve kazandığı dış saygı arasındaki karmaşık etkileşimi açıklayan kavramsal bir yapı oluşturmayı amaçlamaktadır. Araştırma, bu mekanizmaları inceleyerek kişinin kişisel algısının ve kültürünün küresel toplumdaki sosyal konumunu nasıl etkilediğine dair anlayışımızı zenginleştiriyor. Bu çalışmanın bulguları, benzersiz kişisel kimliklerin kabul edilmesi ve takdir edilmesinin, kültürel çeşitliliğin teşvik edilmesinin ve kurumsal eşitsizliklerle yüzleşmenin önemini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, toplumlarımızdaki farklı kimliklere değer vermenin son derece önemli olduğunu vurgulamaktadır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Self-Recognition, Respect, Cultural Identity, Self-Perception, External Respect, Kendini Tanıma, Saygı, Kültürel Kimlik, Benlik Algısı, Dışa Saygı

Kaynak

İbn Haldun Çalışmaları Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

9

Sayı

1

Künye

Alidu, S. (2024). Exploring the mechanisms linking self-recognition, cultural identity, and external respect: A theoretical inquiry. İbn Haldun Çalışmaları Dergisi, 9(1), 101-109. https://doi.org/10.36657/ihcd.2024.120