Sosyal ve duygusal gelişim

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2018

Yazarlar

Dinçer, Duygu

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Murat Yayınları

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
Eğitim Bilimleri Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü
Eğitim Bilimleri Fakültemiz, kuram ve uygulamaların öğretildiği bir yer olmanın ötesinde, fikirlerin yeşerdiği, yeteneklerin geliştiği ve ömür boyu süren arkadaşlıkların kurulduğu dinamik ve çeşitlilik gösteren bir topluluktur.

Dergi sayısı

Özet

Thorndike’m 1903’te yayımladığı ilk eğitim psikolojisi kitabının üzerinden uzun yıllar geçti ve bu süre zarfında, eğitim psikolojisinin kapsam ve sınırlarında birtakım değişiklikler gözlendi. Mevcut kitaplarda bazı konuların giderek daha fazla, bazı konularınsa daha az yer kaplamaya başladığı görüldü. Örneğin, 1954-1983 yılları arasında basılan eğitim psikolojisi kitapları incelendiğinde motivasyon ve öğretmen değerlendirme gibi konulara daha fazla; bireysel farklılıklar, psikomotor beceriler, tutum ve değerler gibi konulara daha az yer verildiği saptandı [daha spesifik bilgi vermek gerekirse; 1954-1964 yılları arasında eğitim psikolojisi alanında basılan kitapların duygusal ve sosyal gelişime toplam 949 sayfa yer ayırdığı, ancak bu sayının 1965-1975 arasında 494’e düştüğü görüldü. Bu düşüş 1975-1983 arasında da devam etti.] (bkz. Ash ve Love-Clark, 1985, s. 50). Söz konusu tablo pek şaşırtıcı değildi çünkü dönemin psikoloji alanındaki genel panoraması da benzer bir çizgideydi. Ancak duygusal ve sosyal gelişimin öğrencilerin öğrenme süreçleri, arkadaş ilişkileri, kendini ifade biçimleri, olumsuz durumlar ve hayal kırıklığıyla başa çıkma becerileri üzerinde son derece önemli etkileri olduğunun anlaşılmasıyla birlikte yine olmazsa olmaz konulardan biri hâline geldi. Biz de okumakta olduğunuz bölümü duygusal ve sosyal gelişime ayırarak konuya verdiğimiz önemi açık bir şekilde göstermeyi çalıştık. Bu amaçla doğrudan duygusal-sosyal gelişim kuramı olarak geliştirilmiş olmasa da bu konularda bize genel bir bakış açısı kazandıracak psikolojik yaklaşımlardan beslendik.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Sosyal ve Duygusal Gelişim, Freud, Erikson, Marcia

Kaynak

Eğitim Psikolojisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Dinçer, D. (2018). Sosyal ve duygusal gelişim. İçinde C. Poyraz ve G. İnan-Kaya (Ed.), Eğitim psikolojisi (s.111-129). Ankara: Murat Yayınları. 9786057556677.