Yardım davranışının gönüllülerin psikolojik ve spiritüel iyi oluşlarına etkisi

dc.authorid0000-0002-3664-5914
dc.contributor.advisorKaplan, Hasan
dc.contributor.authorYaman, Afra Sümeyra
dc.date.accessioned2023-09-21T10:19:46Z
dc.date.available2023-09-21T10:19:46Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022
dc.departmentİHÜ, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractBu çalışmada yardım davranışının birey üzerindeki psikolojik ve spiritüel etkileri araştırılmıştır. Araştırmaya 18 yaş ve üzerindeki gönüllü ve gönüllü olmayan bireylerden oluşan 667 kişi katılmıştır. Araştırma verileri araştırma sorularımıza istediğimiz çeşitlilik, kapsam ve yeterlilikte yanıt sağlamaya uygun ölçekler kullanılarak online platformlar üzerinden elde edilmiştir. Gönüllülük ve yardım etme davranışının motivasyon ve sıklığının da sorulduğu sosyo-demografik bilgi formuna ek olarak, katılımcıların psikolojik iyi oluşunu ölçmek için PERMA İyi Oluş Ölçeği; manevi iyi oluşunu ölçmek için Spiritüel İyi Oluş Ölçeği; dünyaya, kendine ve diğer insanlara yönelik algısını ölçmek için ise Dünyaya İlişkin Varsayımlar (DİV) Ölçeği kullanılmıştır. Elde ettiğimiz bulgular, "iyilik iyileştirir mi?" araştırma sorusu bağlamında oluşturduğumuz hipotezleri büyük oranda desteklemektedir. Veriler üzerinde yaptığımız istatistiksel analizler, gönüllülük deneyimi ve yardım etme sıklığı ile PERMA İyi Oluş Ölçeği, Spiritual İyi Oluş Ölçeği ve DİV Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Gönüllülük deneyimi ve yardım etme davranış sıklığı yüksek olan katılımcıların PERMA İyi Oluş Ölçeği (olumlu duygular, olumlu ilişkiler, anlamlılık, başarı ve sağlık alt boyutları) puanları gönüllülük ve yardım etme deneyimi olmayan veya seyrek olan katılımcıların puanlarından daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yine aynı şekilde gönüllülük ve yardım etme davranış sıklığı yüksek olan katılımcıların Spiritual İyi Oluş Ölçeği anomi alt boyutu ve Dünyaya İlişkin Varsayımlar (DİV) Ölçeği (şans varsayımı, rastlantısallık varsayımı, kendilik değeri varsayımı, kontrol varsayımı alt boyut) puanlarının gönüllülük ve yardım etme deneyimi olmayan veya daha seyrek olan katılımcılara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, the psychological and spiritual effects of volunteering and helping behaviors on the individual were investigated. A total of 667 volunteers and non-volunteers, aged 18 and over, participated in the study. The research data were obtained through online platforms by using scales suitable for providing answers to our research questions with the variety, scope and competence we want. In addition to the socio-demographic information form in which the motivation and frequency of volunteering and helping behavior were also asked, the PERMA Well-Being Scale was used to measure the psychological well-being of the participants; Spiritual Well-Being Scale to measure spiritual well-being; The Assumptions Related to the World (DIV) Scale was used to measure his perception of the world, himself and other people. Our findings largely supports the hypotheses we have formed in the context of the research question: "Does goodness heal?" Statistical analyzes of the data show that there is a statistically significant relationship between volunteering experience and helping frequency, PERMA Well-Being Scale, Spiritual Well-Being Scale and DIV Scale scores. It was determined that the PERMA Well-Being Scale (positive emotions, positive relationships, meaningfulness, success and health sub-dimensions) scores of the participants with a high frequency of volunteering experience and helping behavior were higher than the scores of the participants who had no or infrequent experience of volunteering and helping. Likewise, the scores of the Spiritual Well-Being Scale (Anomie sub-dimension) and the Assumptions Related to the World (DIV) Scale (luck assumption, randomness assumption, self-worth assumption, control assumption sub-dimension) of the participants with a high frequency of volunteering and helping behaviors were found to be higher than the participants who had no or infrequent experience of volunteering and helping.
dc.identifier.citationYaman, A. S. (2022). Yardım davranışının gönüllülerin psikolojik ve spiritüel iyi oluşlarına etkisi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12154/2336
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=G_oJ1rKE4SgJUkomyAKpR7gYfp0CcVzTs2JftupaKdc_kdzhEuNohQFo2i_DL8hL
dc.identifier.yoktezid796114
dc.institutionauthorYaman, Afra Sümeyra
dc.institutionauthorid0000-0002-3664-5914
dc.language.isotr
dc.publisherİbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectDünya Varsayımları
dc.subjectFedakarlık
dc.subjectGönüllülük
dc.subjectManevi İyi Oluş
dc.subjectPsikolojik İyi Oluş
dc.subjectYardım Etme
dc.subjectAltruism
dc.subjectHelping
dc.subjectSpiritual Well Being
dc.subjectPychological Well Being
dc.subjectWorld Assumptions
dc.subjectVolunteering
dc.titleYardım davranışının gönüllülerin psikolojik ve spiritüel iyi oluşlarına etkisi
dc.title.alternativeThe effects of help activities on volunteers' psychological and spiritual well-being
dc.typeMaster Thesis
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
796114.pdf
Boyut:
2.81 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
[ N/A ]
İsim:
license.txt
Boyut:
1.52 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: