Improvement or degeneration of fiqh? A critical study of the Majalla

İbn Haldun Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü

This thesis critically engages with the concept of fiqh and its manifestation in the form of the Majalla. Problems are occasioned when human predicaments are expressed in textual form. Does fiqh fare better in this than law as conceptualized in the West? Does a fiqh paradigm change for the worse when a fiqh text is taken as a code? The Majalla presents an interesting case which is at a critical juncture in history. In the beginning, I critically investigate how fiqh compares with the Western legal paradigm in its conceptual and philosophical underpinnings. I then address the most pertinent question of whether the historical circumstances surrounding the Majalla represent a paradigm shift or a break in the fiqh tradition, arguing that while the former is unwarranted the latter seems to be. In Chapter 4, I survey some of the historical debates that surrounded the making of the Majalla, which provides a more nuanced picture of its substance and form. In Chapter 5, I address the concept of codification and investigate the imperatives motivating that phenomenon. I conclude that the same text, if posited in circumstances where modern understandings of codification are prevalent would presumably manifest a degeneration of fiqh as the imperatives that inhere in a fiqh paradigm are different. Chapters 6-7 address a deeper philosophical comparison of fiqh and law, where I address the notion of a 'gap' and demonstrate how it occurs at two occasions in the fiqh paradigm which affirms the character of fiqh as rooted in discovery rather than performativity. Thereafter, I further explore these notions concluding that legislating a fiqh text like the Majalla confuses the fiqh paradigm by imposing a configuration of roles that is not suited to that paradigm.
Bu tez, fıkıh kavramı ve onun Mecelle formundaki tezahürü ile eleştirel bir şekilde ilgilenir. İnsan çıkmazları metin biçiminde ifade edildiğinde sorunlar ortaya çıkar. Bu konuda fıkıh, Batı'da kavramsallaştırıldığı şekliyle hukuktan daha mı iyidir? Bir fıkıh metni kod olarak alındığında fıkıh paradigması daha mı kötü yönde değişir? Mecelle, tarihin kritik bir noktasında bulunan ilginç bir vakayı sunuyor. Başlangıçta, kavramsal ve felsefi temellerinde fıkhın Batı hukuk paradigmasıyla nasıl karşılaştırıldığını eleştirel bir şekilde araştırıyorum. Daha sonra Mecelle'yi çevreleyen tarihsel koşulların bir paradigma değişikliğini mi yoksa fıkıh geleneğinde bir kırılmayı mı temsil ettiğine dair en uygun soruyu ele alıyorum ve birincisinin temelsiz olduğunu, ikincisinin ise öyle göründüğünü savunuyorum. 4. Bölüm'de, Mecelle'nın yapımını çevreleyen ve onun özü ve biçimi hakkında daha incelikli bir resim sağlayan bazı tarihsel tartışmaları inceliyorum. 5. Bölümde, kanunlaştırma kavramını ele alıyorum ve bu gelişmeyi tetikleyen zorunlulukları araştırıyorum. Bir fıkıh paradigmasının içerdiği buyruklar farklı olduğundan, aynı metnin, modern kanunlaştırma anlayışlarının yaygın olduğu koşullarda ortaya konması durumunda, muhtemelen fıkhın yozlaşmasını göstereceği sonucuna varıyorum. 6-7. Bölümler, fıkıh ve hukukun daha derin bir felsefi karşılaştırmasını ele alıyor, burada bir "boşluk" kavramına değiniyor ve fıkhın ifa edilebilirlikten ziyade keşfe dayalı olduğunu onaylayan fıkıh paradigmasında iki durumda nasıl meydana geldiğini gösteriyorum. Daha sonra, Mecelle gibi bir fıkıh metninin kanunlaştırılmasının, bu paradigmaya uygun olmayan bir roller konfigürasyonu dayatarak fıkıh paradigmasını karıştırdığı sonucuna vararak bu kavramları daha da araştırıyorum.

Code, Comparison, Fiqh, Jurisprudence, Law, Majalla, Fıkıh, Fıkıh Usulü, Hukuk, Kod, Mecelle, Mukayese

Naeem, D. (2023). Improvement or degeneration of fiqh? A critical study of the Majalla. (Unpublished doctoral's thesis). Ibn Haldun University, Alliance of Civilizations Institute, Istanbul.