Fransız popüler sinemasında Fransız Müslümanların temsili ve kültürlerarasılığın inşası

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2020

Yazarlar

Sarı, Engin
Klein, Lorraine

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İstanbul Ticaret Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
Medeniyetler İttifakı Enstitüsü, Medeniyet Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Enstitü, “Medeniyet Araştırmaları” alanını haddizatında müstakil bir araştırma sahası olarak ihdas etmeyi hedeflemektedir. Bu çerçevede Medeniyet Araştırmaları alanının kendi çözümleme düzlemlerini tarif etmek ve alanı yönlendirecek ontolojik, epistemolojik ve metodolojik yaklaşımları teklif etmek için çalışmaktadır. Medeniyet Araştırmaları, mevcut disiplinlerin yaklaşımlarının çözümlemekte yetersiz kaldığı, yerel veya dünya ölçeğinde, insanlığın karşılaştığı farklı meseleleri anlamaya yönelik, çok disiplinli ve alternatif bakışlara imkan veren bir yaklaşım sunmayı amaçlamaktadır.

Dergi sayısı

Özet

Bu çalışmada inşacı temsil kuramı ve filmlerin sosyo-politik bir anlatı olduğu kavrayışı ile popüler Fransız filmleri, Müslüman temsilini ve nasıl bir kültürlerarasılığın inşa edildiğini ortaya koymak üzere analiz edilmiştir. Filmlerde Müslüman karakterler ve kültürlerarası ilişkilerin inşa edilme biçimi, öykü, karakterler ve imgelerin Sorlin’in takılma noktaları kavramı etrafında incelenmesi ile ortaya konmuştur. Buna göre, özellikle yeme-içme, kıyafet-görünüm, ibadet, ulusalcı sembollerin takılma noktaları olarak filmlerde kültürel kimliği ve kültürel çatışma konularını temsil ettiği tespit edilmiştir. Filmlerde genel olarak kültürel uyuma vurgu yapan ulusal entegrasyon beklentisinin, karışık ya da çapraz evlilik öyküleri ile mizahi bir üslupla işlendiği görülmüştür. Filmlerde inşa edilen kültürlerarasılıkta, marjinal ya da öteki görülen kültürel kimlikler, Fransız kültürü ile uyumlanması oranında kabul ve saygı görmektedir. Müslüman karakterlerin kültürlerarası ilişki ve etkileşimlerdeki rolleri, kendi tikel kültürlerinden gerektiği oranda feragat ederek, önüne geçilemeyen küreselleşme koşullarında Fransız kültürel kimliğinin kaybı ya da aşınması gibi bir endişeye gerek olmadığını kanıtlamaktır.
In this paper popular French films were analyzed to reveal the Muslim representation and what kind of interculturality was built by the theory of constructive representation and the understanding that the films are socio-political narrative. In the study, it is accepted that the films are useful and rich texts for evaluating and understanding modern society and culture. Movies encode complex problems about contemporary forms of cultural identity, such as gender, ethnicity, race and class, and stage representation policies. Cinema is not the entertainment industry that simply reflects the reality outside, it is a political and cultural phenomenon that produces ideological narratives. The films also build cultural representations that make today's social and cultural concerns, power and inequality relationships traceable and legitimate.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Fransız Popüler Sineması, Müslüman Kimliği, Kültürlerarasılık, Temsil, French Popular Films, Muslim Identity, Interculturality, Representation

Kaynak

Intermedia International E-journal

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

7

Sayı

12

Künye

Sarı, E. ve Kleın, L .(2020). Fransız popüler sinemasında Fransız Müslümanların temsili ve kültürlerarasılığın inşası. Intermedia International E-journal, 7(12), 217-237.