Labour, subject and the otherness

dc.authorid0000-0002-3268-1897
dc.contributor.advisorBakır, Muhammet İkbal
dc.contributor.authorZereyak, Sena
dc.date.accessioned2023-03-02T11:59:35Z
dc.date.available2023-03-02T11:59:35Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021
dc.departmentİHÜ, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Felsefe Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractDiscussions about labour are commonly limited to certain areas like economics and politics. In this regard, labouring most generally implies that a subject who labours on a work that is familiar with the acceptable rules of the socio-economic and political system. In this view, the subject is considered as the constitutive part of the labouring. A subject who uses reason knows how this rational order works, and acts accordingly. Thus, what is done by him/her is accepted as labour. However, the subject could not be simply taken as the constitutive part of the labouring because the labour emerges between the subject and the texture of life. The meaningful act is the result of the reciprocity between these. A subject by himself does not have control over what they do. There is always a part that is ‘unthematizable’ which gives labour its’ meaningful character. To refer to this veiling part of human labour, I will consider the concept of the other as the part that is not fully graspable by the human mind. In that sense, the aim of this dissertation is to examine the concept of labour in a more broad context by considering it as a tension between subject and the other.
dc.description.abstractEmek üzerine yapılan tartışmalar çoğunlukla ekonomi ve politika gibi alanlarla sınırlı kalmaktadır. Buna göre, bir şey üzerine emek harcamak genellikle öznenin sosyoekonomik ve politik sistemle olan uyumuna işaret etmektedir. Bu görüş özneye kurucu (belirleyici) bir rol vermektedir. Yani, aklın ilkelerine göre hareket eden özne sistemin rasyonel yapısını kavrayarak ona göre davranır. Böylelikle, onun tarafından yapılan emek olarak kabul edilir. Ancak, öznenin salt kurucu olarak alınması, emeğin anlamının, öznenin yaşamsal olanla ilişkisi sonucunda ortaya çıktığını gözden kaçırmamıza sebep olabilir. Bu sebeple, yaşamın temalandırılamayan (ya da sınırları çizilemeyen) taraflarına bakmak emeğe anlamını veren şeyi görmemizi sağlayacaktır. Buna işaret etmek için, öteki kavramı üzerine düşünmenin, öznede eritilemeyeni anlamak için yararlı olacağına inanıyorum. Bu tezde de emeği özne ve öteki arasındaki karşılıklı gerilim üzerinden yeniden ve daha çok şeyi içerek biçimde yorumlanın yollarını araştırmak istiyorum.
dc.identifier.citationZereyak, S. (2021). Labour, subject and the otherness. (Unpublished master’s thesis). Ibn Haldun University School of Graduate Studies, Istanbul.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12154/2115
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=CG8WvdvvxJP04Unr7Yecf80Xcv25BtCiATd__fyQa1eZBaxoJ3Kz-M-BwONn41bn
dc.identifier.yoktezid728960
dc.institutionauthorZereyak, Sena
dc.institutionauthorid0000-0002-3268-1897
dc.language.isoen
dc.publisherİbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectLabour
dc.subjectThe other
dc.subjectEmek
dc.subjectÖteki
dc.titleLabour, subject and the otherness
dc.title.alternativeEmek, özne ve ötekilik
dc.typeMaster Thesis
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
728960.pdf
Boyut:
923.2 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
[ N/A ]
İsim:
license.txt
Boyut:
1.52 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: