Akıllı sözleşmeler ve telif hukuku

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2020

Yazarlar

Demirbaş, Ali

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

MG İletişim Stratejileri Ajansı

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
Hukuk Fakültesi, Hukuk Bölümü
İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi, hukuk ve adalet bilincinin toplumda yaygınlaşmasına hizmet edebilecek, ulusal ve uluslararası hukuk alanında yaşanan gelişmeleri yorumlayıp değerlendirebilecek, fikrî bağımsızlığa sahip, çokdilli, küresel rekabet ortamında başarı sağlayabilecek ve Türkiye'yi uluslararası alanda temsil edebilecek hukukçular yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Dergi sayısı

Özet

Bugün hayatımızın olmazsa olmazları arasında yer alan internet hizmetleri, e-mail ve dosya gönderme gibi sınırlı imkanlarla hayatımıza girmiştir. Bu yıllarda(1920-2000) internet hizmetleri, internet topluluğunun kontrolünde, açık protokollerle ön plandadır. Web 1.0 olarak adlandırılan bu dönemde Yahoo, Google, Amazon, Youtube, Facebook gibi büyük ölçekte web platformları da oluşmaya başlamıştır. Öyle ki, 2000'li yılların ortasından itibaren (sözde) kar amacı gütmeyen Google, Amazon, Facebook ve Apple (GAFA) gibi teknoloji firmaları çeşitli yazılım ve internet hizmetleriyle açık protokollerin önüne geçmiştir. Akıllı telefonlar ile mobil uygulamalar bu trendi daha da hızlandırmıştır. Web 2.0 olarak adlandırılan bu dönemde internet kullanıcıları, web gibi açık protokollere ulaşmak için dahi bu merkezi yapıları kullanır hale gelmiştir. Sözgelimi bir web adresine ulaşmak için genelde başvurulan yöntem Google gibi arama platformlarında arama yapılması ve ekrana gelen sonuçlar üzerinden ilgili linke tıklamak olmaktadır. Şimdilerde Web 3.0 olarak adlandırılan yeni dijitalleşme evresiyle birlikte Blokzincir (Blockchain), Bitcoin (BTC), Ethereum, Jeton (Token), akıllı sözleşme (smartcontract) gibi yeni kavramlarla karşı karşıyayız.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Akıllı Sözleşmeler, Telif Hukuku, Telif Hakları, Blokzincir Teknolojisi, Dijital Alan, Blokzincir

Kaynak

Dijital Alanda Telif Hakları, 6 Aralık 2019

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Demirbaş, A. (2020). Akıllı sözleşmeler ve telif hukuku. Dijital Alanda Telif Hakları: Telif Haklarında Güncel Gelişmeler içinde (88-101. ss.). İstanbul, MG İletişim Stratejileri Ajansı.