An outside look at the Turkish reform: The Medeniyet Newspaper

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2020

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Türkiye'de 1923 yılında Cumhuriyet'in ilânıyla başlayan modernleşme süreci ve reform hareketi Türkiye Türklerinin yanı sıra, Bulgaristan Türklerini de etkilemiştir. Bulgaristan Türklerinin bu yıllarda yayınladıkları gazeteler Türkiye'deki gelişmelere yer vermiştir. Medeniyet Gazetesi bu gazetelerden birisidir. Gazete, Türk inkılâbına ve Türkiye'de yaşanan değişimlere dair birçok haberi, analizi ve eleştiriyi içermektedir. Bu tez, Medeniyet Gazetesi'ndeki ilgili bu yazıları söylem tahliline tabi tutarak Medeniyet Gazetesi'nin Türk inkılâbına ve reformlarına yönelttiği eleştirilerin gerekçelerini anlamayı hedeflemiştir. Buna göre, Medeniyet Gazetesi'nin sahip olduğu medeniyet tahayyülü ve gazetenin medeniyetin oluşumunda ve korunmasında dine atfettiği değer ve rolün gazetedeki eleştirilerin temel nedeni olduğu görülmüştür. Bu anlayışa göre, modernleşme süreciyle siyasetin ve sosyal hayatın laiklik ilkesine göre yeniden düzenlenmesine karşı çıkılmış ve eleştirilerin temel merkezinde laiklik prensibi yer almıştır. Benzer eleştirileri Türkiye'de dönemin gazetelerinde görmek mümkün değildir çünkü uygulanan kanunlar ve düzenlemeler basını kontrol altında tutmaktadır. Bu nedenle Medeniyet Gazetesi bu konuda önemli bir kaynaktır ve sahip olduğu kültürel, siyasi, tarihi, sosyal ve dini yazılar sosyolojik bir analizi mümkün kılmaktadır.
The modernization process and the reform movement started in 1923 with the proclamation of the Republic in Turkey did not only affect the Turks of Turkey but the Turks of Bulgaria. The newspapers published by the Turks of Bulgaria during these years featured the developments in Turkey. The Medeniyet Newspaper is one of these newspapers. The newspaper contains many news, analyses, and criticisms about the Turkish reform and the changes in Turkey. This thesis aimed to understand the rationale of the criticisms directed towards the Turkish reform through discourse analysis of the related articles in the Medeniyet Newspaper. Accordingly, it was understood that the main reason for the newspaper's criticism is the imagination of civilization and the value and role attributed to religion in the formation and preservation of civilization. According to this understanding, during the modernization process, the reorganization of political and social life according to the principle of laicism was criticized. Thus, the principle of laicism was at the core of criticism. It is not possible to see similar criticisms in newspapers of the period in Turkey because the press was kept under control by the laws and regulations. For this reason, the Medeniyet Newspaper is an important source in this regard and its cultural, political, historical, social, and religious writings enable a sociological analysis.

Açıklama

YÖK Tez No: 652616

Anahtar Kelimeler

Sosyoloji, Sociology, Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution, Bulgaristan Türkleri, Laiklik, Medeniyet Gazetesi, Türk İnkılâbı, Türk Modernleşmesi, Laicism, The Medeniyet Newspaper, The Turkish Modernization, The Turkish Reform, The Turks of Bulgaria

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Ögcem, A. (2020). An outside look at the Turkish reform: The Medeniyet Newspaper. (Unpublished master’s thesis). Ibn Haldun University School of Graduate Studies, İstanbul.