Qur’an schools in the Malay Peninsula: A traditional education template between change and continuity

dc.authorid0000-0002-2719-1543
dc.contributor.authorÖzay, Mehmet
dc.contributor.authorÖzay, Mehmet
dc.contributor.otherİnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyoloji Bölümü
dc.date.accessioned2019-03-18T13:04:20Z
dc.date.available2019-03-18T13:04:20Z
dc.date.issued2018
dc.departmentİHÜ, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyoloji Bölümü
dc.description.abstractThis study examines the Qur’an schools in Malay Peninsula during the British colonial rule. It investigates how these educational institutions were perceived by the colonial rule and analyse the process of their transformation over the decades. It is also crucial to clarify the concept of Qur’an schools within the juncture of overall Islamic education centers operated not only in Malaya but also in the Archipelago, which were functional enough in the dissemination of traditional religious knowledge and values to the new generations. The colonial rule delivered new educational initiatives such as the Malay vernacular schools by implementing various policies on the basis of a Euro-centric approach in the latter period of colonial rule. The colonial rule integrated Qur’an classes emulating partially the practice of Qur’an schools into newly established Malay vernacular schools in order to attract the interests of the Malay parents in an effort to convince them to send their children to these institutions. Although Malay families got used to these new education initiatives and register their children at these institutions, it is asserted that the secular-based vernacular schools are deemed to have caused degradation in the socio-cultural and religious structure of traditional Malay Muslim societies. In this context, this new education system is a subject matter to be studied and analyzed as a phenonemon of change in social structure. It is also worth observing the reactions of the Malay Muslim communuities during this process towards the new educational establishment. The analytical narratives of this study rely on sources produced during the colonial period and other related sources of contemporary literature.
dc.description.abstractBu makale, İngiliz sömürge yönetimi altındaki Malay Yarımadası’ndaki Kur’an okullarını ele almaktadır. İngiliz sömürge yönetimi tarafından bu okulların algılanışı ve zamanla nasıl bir dönüşüme konu olduğu üzerinde durulmaktadır. Sadece Malaya topraklarında değil, coğrafi olarak Malay Takımadaları olarak adlandırılan ve günümüzde Müslümanların çoğunlukta olduğu Adalar bölgesini de içeren bölgedeki diğer İslam toplumları arasında da, genel İslami eğitim kurumları içerisinde yer alan bu yapının Malay genç nesillerine geleneksel dini bilgi ve değerlerin aktarılması üzerinde durulmaktadır. İngiliz sömürge yönetimi, Avrupa merkezci bir yaklaşımın ürünü olarak gündeme gelen çeşitli politikaların eğitim kurumu üzerindeki yansıması olarak adına ‘Malay yerli okulları’ denilen yeni eğitim kurumları hayata geçirmiştir. Sömürge yönetimi, özellikle farklı eyaletlerde yönetim birliğinin sağlanmasıyla birlikte, söz konusu bu yeni eğitim kurumlarında, Malay Müslüman ailelerin ilgisini çekmek amacıyla kısmi dini eğitim verme yolunda geleneksel Kur’an okullarına benzer bir yapı oluşturarak, adına Kur’an sınıfları denilen bir uygulama başlatmıştır. Malay Müslüman ailelerin ilgisi zamanla bu eğitim kurumuna yönelmekle birlikte, seküler temelli bir yapı üzerine inşa edilen Malay yerli okullarının Malay-Müslüman sosyo-kültürel ve dini yapısında tedrici olarak tahribinde bir rolü olduğu ileri sürülmektedir. Bu durumda, yeni bir eğitim sisteminin Malaya topraklarında uygulamaya konulması, bu toplumlarda toplumsal yapı üzerinde değişimlere konu olmuştur. Bu noktada, Malay Müslüman toplumunun bu süreçte gündeme getirdiği bazı tepkiler de ele alınmaya değer bir gelişmedir. Bu çalışmada gündeme getirilen tartışmalar, öncelikle sömürge döneminde üretilen bazı kaynaklar ile buna ilâve olarak konuyla ilgili çağdaş literatüre başvurularak ortaya konulmuştur.
dc.identifier.citationÖzay, M. (2018). Qur’an schools in the Malay Peninsula: A traditional education template between change and continuity. Mütefekkir, 5(10), 363-383.
dc.identifier.doi10.30523/mutefekkir.506134
dc.identifier.endpage383
dc.identifier.issn2148-5631
dc.identifier.issn2148-8134
dc.identifier.issue10
dc.identifier.startpage363
dc.identifier.trdizinidTXprMk9EUXhNUT09
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXprMk9EUXhNUT09
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.30523/mutefekkir.506134
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12154/648
dc.identifier.volume5
dc.indekslendigikaynakTR-Dizin
dc.institutionauthorÖzay, Mehmet
dc.institutionauthorid0000-0002-2719-1543
dc.language.isoen
dc.publisherAksaray Üniversitesi
dc.relation.ihupublicationcategory236
dc.relation.ispartofMütefekkir
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectSociology of Religion
dc.subjectQur’an Schools
dc.subjectEducation
dc.subjectMalaya
dc.subjectBritish Rule
dc.subjectDin Sosyolojisi
dc.subjectKur’an Okulları
dc.subjectEğitim
dc.subjectMalaya
dc.subjectİngiliz Yönetimi
dc.titleQur’an schools in the Malay Peninsula: A traditional education template between change and continuity
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationfc1ee2f4-8309-4bbc-b2e4-285a55d56e9e
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryfc1ee2f4-8309-4bbc-b2e4-285a55d56e9e
relation.isOrgUnitOfPublication9f3d7bfa-5f96-4bc2-b147-0637f1c43cc3
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery9f3d7bfa-5f96-4bc2-b147-0637f1c43cc3

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Ozay,M_mutefekkir.pdf
Boyut:
918.67 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
[ N/A ]
İsim:
license.txt
Boyut:
1.52 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: