İlkokul ve ortaokul öğrencilerinde dijital oyun bağımlılığı ve yalnızlık

dc.contributor.authorErden, Ekrem
dc.contributor.authorBulut, Sefa
dc.contributor.otherEğitim Bilimleri Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü
dc.date.accessioned2023-11-01T09:00:53Z
dc.date.available2023-11-01T09:00:53Z
dc.date.issued2023
dc.departmentİHÜ, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü
dc.departmentİHÜ, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractSon yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler, teknolojik cihazların artan üretimi ve yaygınlaşması, dijital cihazlara erişimi kolaylaştırmıştır. Artık günlük yaşamın birçok alanında vazgeçilmez haline gelen dijital araçların eğlence alanında da aynı konuma geldiği söylenebilir. Dijital oyunlar günümüzde yaygın bir şekilde her yaş grubundaki insan tarafından oynanmaktadır. Ancak ilkokul ve ortaokul çağındaki öğrenciler bu oyunların ilk sırada gelen tüketicileri arasındadır. Dijital oyunların bağımlılık yapma potansiyeli ise yapılan çalışmalar tarafından ortaya konulmuştur. Dijital oyun bağımlılığının, birçok problemin yanında yalnızlığa yol açabileceği bilinmektedir. Bu çalışma, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin dijital oyun bağımlılıkları ve yalnızlık arasındaki ilişki ile ilgili yapılan çalışmaları incelemek ve konuyu genel hatlarıyla tartışmak amacıyla yapılmıştır. Dijital oyun bağımlılığının tanımı ve kriterleri, etiyolojisi, kız ve erkek öğrenciler arasındaki farklılıklar, yalnızlık, koruyucu faktörler verisk faktörleri güncel araştırmalar ışığında tartışılmış ve ailelere öneriler sunulmuştur. Konuyla ilgili araştırmaların incelenmesi sonucunda dijital oyun bağımlısı olan ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin yalnızlık düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
dc.description.abstractTechnological developments in recent years, increased production, and the proliferation of technological devices have facilitated to reach digital devices. It is possible to say that digital devices that have become indispensable in many areas of daily life have attained the same location in the entertainment field. Digital games are widely played by people of all age groups today, but primary school and middle school students are the foremost consumers of these games. The addictive possibility of digital games has been revealed by the studies. It is known that digital game addiction can lead to loneliness as well as many problems. This study aimed to examine the studies in relation to the relationship between digital game addiction and loneliness in primary school and middle school students and to discuss the issue in general terms. As a result of the examination related to the issue, it has been concluded that primary and secondary school students who addicted to digital games have higher levels of loneliness.
dc.identifier.citationErden, E. ve Bulut, S. (2023). İlkokul ve ortaokul öğrencilerinde dijital oyun bağımlılığı ve yalnızlık. İbn Haldun Çalışmaları Dergisi 8(2), 127-138. https://doi.org/10.36657/ihcd.2023.111
dc.identifier.doi10.36657/ihcd.2023.111
dc.identifier.endpage138
dc.identifier.issn2651-379X
dc.identifier.issue2
dc.identifier.orcid0000-0002-6521-6940
dc.identifier.orcid0000-0002-2622-4390
dc.identifier.startpage127
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.36657/ihcd.2023.111
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12154/2408
dc.identifier.volume8
dc.ihuapsEvet
dc.institutionauthorErden, Ekrem
dc.institutionauthorBulut, Sefa
dc.institutionauthorid0000-0002-6521-6940
dc.institutionauthorid0000-0002-2622-4390
dc.language.isotr
dc.publisherİbn Haldun Üniversitesi
dc.relation.ispartofİbn Haldun Çalışmaları Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Öğrenci
dc.relation.publicationcategoryÖğrenci
dc.relation.sdgGoal-03: Good Health and Well-Being
dc.relation.sdgGoal-04: Quality Education
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBağımlılık
dc.subjectDijital Oyun Bağımlılığı
dc.subjectYalnızlık
dc.subjectİlkokul Öğrencileri
dc.subjectOrtaokul Öğrencileri
dc.subjectAddiction
dc.subjectDigital Game Addiction
dc.subjectLoneliness
dc.subjectPrimary School Students
dc.subjectMiddle School Students
dc.titleİlkokul ve ortaokul öğrencilerinde dijital oyun bağımlılığı ve yalnızlık
dc.title.alternativeDigital game addiction and loneliness in primary and middle school students
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationd469904b-5ff6-4ea1-b1c3-f1d6e0079a5b
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryd469904b-5ff6-4ea1-b1c3-f1d6e0079a5b
relation.isOrgUnitOfPublication5237ecdd-ea50-4c56-a9b2-80a402ceb7be
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery5237ecdd-ea50-4c56-a9b2-80a402ceb7be

Dosyalar

Orijinal paket

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
ekrem-erden-sefa-bulut.pdf
Boyut:
245.78 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text

Lisans paketi

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
license.txt
Boyut:
1.52 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: