The conflict between Turkey and Greece in East Meditarrenean

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2021

Yazarlar

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu tez, Türkiye ile Yunanistan arasında son yıllarda Doğu Akdeniz'de yükselen tansiyonun nedenini açıklamayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda öncelikle literatürdeki boşluk ortaya konulmuş ve bu boşluğu doldurmak için güç boşluğu tezi öne sürülmüştür. Ardından uluslararası sistemde mevcut değişim saldırgan realist perspektiften açıklanmıştır. Son olarak, Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasındaki tarihsel çatışma, uluslararası sistemdeki güç boşluğu bağlamında analiz edilmiştir. Tarih boyunca stratejik ve jeopolitik olarak büyük öneme sahip olan Doğu Akdeniz, Arap Baharı, Suriye iç savaşı gibi sorunlarla ve yeni enerji kaynaklarının keşfiyle yeni bir dönüşüm sürecine girmiştir. Enerji, ekonomi, ideoloji ve güvenlik gibi birçok alanı kapsayan bu dönüşüm, bölgesel güçler arasındaki ilişkilerde de sorunlara neden olmaktadır. Bunun en önemli örneklerinden biri, Türkiye ile Yunanistan arasında deniz yetki alanlarına ilişkin egemenlik sorunlarından kaynaklanan çatışmadır. Ayrıca, son dönemde uluslararası sistemde Rusya ve Çin'in ABD'ye karşı yükselişinin neden olduğu güç kayması etkisin Doğu Akdeniz'de de göstermiş ve ABD bölgede 1980'lerden itibaren sahip olduğu hegemon konumunu kaybetmiştir. Bu çalışmanın temel argümanı, uluslararası sistemdeki istikrarsızlığın Doğu Akdeniz'de bir güç boşluğuna yol açtığı, güç boşluğunun ise bölgedeki istikrarsızlığı artırarak Türkiye ile Yunanistan arasındaki çatışma ortamını tetiklediğidir.
The thesis aims to explain the reason for the rising tension between Turkey and Greece in the East Mediterranean in recent years. In this direction, firstly, the gap in the literature was revealed and the power vacuum thesis was put forward in order to fill this gap. Then, the current change in the international system is explained from the offensive realist perspective. Finally, the historical conflict between Turkey and Greece in the East Mediterranean is analyzed in the context of the power vacuum in the international system. The East Mediterranean, which has a great strategic and geopolitical importance throughout history has entered into a new transformation process with problems such as the Arab Spring, the Syrian civil war and the discovery of new energy sources. This transformation, which covers many areas such as energy, economy, ideology and security, also causes problems in the relations between regional powers. One of the most important examples of this is the high tension between Turkey and Greece arising from the sovereignty issues regarding the maritime jurisdiction areas. In addition, the power shift caused by the rise of Russia and China against the US in the international system also showed its effect in the Eastern Mediterranean, and the US lost its hegemon position in the region since the 1980s. The main argument of this study is that the instability in the international system leads to a power vacuum in the East Mediterranean, while the power vacuum increases the instability in the region and triggers the conflict environment between Turkey and Greece.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Doğu Akdeniz, Güç Boşluğu, Saldırgan Realizm, Türkiye, Uluslararası Sistem, Yunanistan

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Er, H. (2021). The conflict between Turkey and Greece in East Meditarrenean (Unpublished master’s thesis). Ibn Haldun University School of Graduate Studies, Istanbul.