Bağlamsal davranışçılık açısından travmaya yaklaşım

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2023

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Nobel Akademik Yayıncılık

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Psikoloji Bölümü
Psikoloji Bölümü BSc, MA, MSc ve PhD dereceleri sunmaktadır ve bu çalışma alanları gelişmektedir. Psikoloji biliminin ele aldığı konular, beynin işlevlerinden toplumsal hareketlerin incelenmesine, çocuk gelişiminden ruhsal bozuklukların nasıl tedavi edilebileceğine kadar uzanan çok geniş bir yelpazede yer alır. Bu zenginlik, psikolojinin birçok farklı, ancak birbiriyle etkileşim içinde olan alt alanlarının bulunduğu anlamına gelmektedir.

Dergi sayısı

Özet

İnsanın psikolojik acılarını anlama, dindirme veya yönetme girişimleri, insanlık tarihi kadar eski bir uğraş alanıdır. Bu uğraş tarihsel seyri içinde zaman zaman teolojik, ideolojik ve felsefi disiplinler gibi insanın ontolojik varlığını merkezi ilgi alanı haline getiren yaklaşımların bünyesinde devam ettiği gibi, zaman zaman da bu alanlardan ayrı, yekpare bir çalışma alanı olarak psikoloji ve ruh sağlığı gibi disiplinler içinde ilerlemiştir. Bu alan paylaşımı, sadece modern döneme özgü bir durum değildir. Bu iki yaklaşım Hipokrat döneminden itibaren karşımıza çıkmaktadır. Anlaşılamayan davranışların animistik ruhların kontrolünde olduğu, psikolojik sıkıntıların; mitolojik, dinî ve büyüsel çerçevede değerlendirildiği dönemlere Hipokrat, psikolojik zorlanmaları biyolojik parametrelerdeki değişimler açıklamaktaydı (Millon, 2009)…

Açıklama

Anahtar Kelimeler

İşlevsel Bağlamsalcılık, İlişkisel Çerçeve Kuramı, Travma, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kabul ve Kararlılık Terapisi

Kaynak

Travma ve Psikoterapiler

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Karatepe, H. T. (2023). Bağlamsal davranışçılık açısından travmaya yaklaşım. B. Uysal (Ed.), ATravma ve Psikoterapiler içinde (151-175. ss.). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.