Alternatif turizm uygulamaları bağlamında Malay dünyasında İslami turizm: Açe örneği’ne kısa bir bakış

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2018

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyoloji Bölümü
Sosyoloji Bölümü, bireysel ve toplumsal düzeyde fikrî bağımsızlığı kazandırmaya yönelik yeni bir epistemolojik, ontolojik ve metodolojik zemin inşa etmek amacıyla mevcut düşünce sistemlerini derin ve kapsamlı bir şekilde tahlil etmeyi hedeflemektedir. Bölüm, eleştirel bir yaklaşım içerisinde olan, tarihsel birikimden faydalanan, zamanın ruhunu iyi okuyup ona göre stratejiler üreten, yeni düşünce, yöntem ve kavramlara açık, disiplinlerarası bir perspektife sahip öğrenciler yetiştirmeyi kendisine amaç edinmiştir.

Dergi sayısı

Özet

Sosyolojik bir olgu olarak din, toplumsal yaşamda bireylerin birçok davranışına kaynaklık etmektedir. Din, siyasal tercihlerden boş zamanların değerlendirilmesine kadar geniş bir alanda bireylerin tercihlerinde belirleyicidir. Bu çalışmada, adalar ülkesi olan Endonezya Cumhuriyeti’nin otuz üç eyaletinden biri, Sumatra Adası’nın kuzeyindeki ‘Mekke Kapısı’ (Serambi Mekkah) unvanıyla da anılan Açe Eyaleti’ndeki ‘İslami turizm’ olgusu ele alınmakta ve sosyolojik bakış açısıyla din olgusunun turizm tercihleri üzerine etkisi üzerinde durulmaktadır. İnanç turizmi ve helal turizm gibi kavramlarla birlikte anılan İslami turizm, bölgenin tarihi, kültürel ve dini yapılaşması ile bunun felsefi ve sosyolojik arka plânıyla da dikkat çekmektedir. Erken dönemlerden itibaren bölgesel güç niteliği taşıyan çeşitli devletlerin ortaya çıktığı Açe Takımadalar’ın İslamlaşma süreçlerinde rol oynamıştır. Bu topraklar üzerinde yetişen şahsiyetler İslami bilimlerin çeşitli alanlarında eserler vermiş, bölgenin Malay dünyası İslam kültür ve medeniyetinin gelişmesinde rol oynamışlardır. El yazma eserler, camiler, türbeler, sultan mezarlıkları gibi kültür, sanat ve mimari alanındaki varlıkların özgünlüğü, Açe’yi günümüzde bölgedeki diğer benzeri yerler arasında alternatif bir İslami turizm merkezlerinden biri haline getirmektedir.
Religion as a sociological phenomenon is a reference guiding individuals’ social life. In regard to this, it determines tendencies and choices from politics to leisure time activities. This article aims to explore the practice of Islamic tourism in Aceh which is located in northern tip of Sumatra Island and known as Verandah of Mecca (Serambi Mekkah). Islamic tourism is also considered together with faith tourism and halal tourism in the field. And this phenomenon attracts interest and considerable attention in terms of religio-historical and cultural establishment of the region and the philosophical and sociological background of this establishment. Aceh region functioned as a center of political power and took a leading role in Islamization process of the Malay Archipelago. Religious scholars who were grown in Aceh or the ones who as outsiders spent years here significantly produced written works in various fields and contributed to the Malay-Islamic culture and civilization. Some authentic works such as manuscripts, mosques, shrines and palace graveyards observed in various locations which are recognized as the values of culture, art and architecture make Aceh one of the alternative tourism centers in the region.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

İslami Turizm, Açe, Malay Dünyası, Serambi Mekkah, Islamic Tourism, Aceh, Malay World

Kaynak

Journal of Social and Humanities Sciences Research

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

5

Sayı

29

Künye

Aytekin, A., Özay, M. (2018). Alternatif turizm uygulamaları bağlamında Malay dünyasında İslami turizm: Açe örneği’ne kısa bir bakış. Journal of Social and Humanities Sciences Research, 5(29), 3737-3747.