Ethiopia's bilateral investment treaties: Substantive and procedural issues

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

International investment law has a decentralized structure since it is not based on a multilateral agreement or a unified international body. It is highly decentralized, with several bilateral, regional, and worldwide agreements. Following the signature of the first modern bilateral investment treaty (BIT) in 1959 between West Germany and Pakistan, the conclusion of BITs has been one of the most active sectors of public international law-making in terms of foreign investment protection in succeeding decades. The primary goal of BITs is believed to be offering essential protection for foreign investments, specifying the obligations of state parties in this regard, and promoting investment inflows to the host country. Ethiopia was also among the pioneer countries to join the BIT system, signing its first BIT with Germany in 1964, five years after the first BIT was established. The thesis will address the substantive and procedural framework of Ethiopia's BITs. After having a general discussion on the substantive and procedural rights provided under the majority of BITs in light of countries' BIT experience and relevant arbitration tribunals decisions, we will specifically discuss the status of fair and equitable treatment (FET), national treatment (NT), and most favored nations (MFN) treatments standards status under Ethiopia’s BITs from the substantive rights point of view and investor-state dispute settlement provisions to deal with procedural issues. The analysis will encompass the structure and contents of these standards of protection, the progress the Ethiopian BITs have in addressing them, and the loopholes to be addressed.
Uluslararası yatırım hukuku, çok taraflı bir anlaşmaya veya birleşik bir uluslararası yapıya dayanmadığı, birkaç ikili, bölgesel ve dünya çapında anlaşmalar ile sınırlı kaldığı için oldukça merkezi olmayan bir yapıya sahiptir. 1959'da Batı Almanya ve Pakistan arasında ilk modern ikili yatırım anlaşmasının (IYA) imzalanmasının ardından, IYA'ların sonuçlandırılması, sonraki on yıllarda yabancı yatırım korumasına ilişkin uluslararası kamu hukuku faaliyetlerinin en aktif sektörlerinden biri olmuştur. IYA'ların temel amacının, yabancı yatırımlar için temel koruma sağlamak, taraf devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirlemek ve ev sahibi ülkeye yatırım girişlerini teşvik etmek olduğu ifade edilmektedir. Etiyopya, ilk IYA'ın kurulmasından beş yıl sonra, 1964'te Almanya ile ilk IYA'ı imzalayarak IYA sistemine katılan öncü ülkeler arasında yer almıştı. Bu çalışma, Etiyopya'nın IYA'larının maddi ve usul çerçevesini ele alacaktır. Ülkelerin IYA deneyimleri ve ilgili tahkim mahkemeleri kararları ışığında IYA'ların çoğunluğu kapsamında sağlanan maddi ve usule ilişkin haklar hakkında genel bir tartışma yapılacaktır. Özellikle âdil ve eşit muamele (fair and equitable treatment), milli muamele prensibi (national treatment principle) ve en çok gözetilen ulus kaydı (most favoured nation clause) durumu tartışılacak, Etiyopya'nın IYA'larının kapsamındaki standartların statüsü, asli haklar açısından ele alınacak ve usule ilişkin meseleleri ele almak için yatırımcı-devlet anlaşmazlık çözüm hükümlerini de değinilecektir. Bu koruma standartlarının yapısını ve içeriğini, Etiyopya IYA'larının bunları ele almada kaydettiği ilerlemeyi ve ele alınması gereken boşlukları kapsayacaktır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Bilateral Investment Treaties, Expropriation, Fair and Equitable Treatment, Investor-State Dispute Settlement, National Treatment, Adil ve Eşit Muamele, En Çok Gözetilen Ulus Kaydı, İkili Yatırım Anlaşmaları, Kamulaştırma, Milli Muamele Prensibi

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Yimer, A. S. (2022). Ethiopia's bilateral investment treaties: Substantive and procedural issues. (Unpublished master’s thesis). Ibn Haldun University School of Graduate Studies, İstanbul.