Post-Kemalist Türkiye'de siyaset

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2018

Yazarlar

Aslan, Ali

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

SETA

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü araştırma odaklı bir bölüm olarak tasarlanmıştır. Uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi sayısı ve çeşitliliği bölümün kimliği ve öğretim pedagojisinin uluslararası bir anlayışla şekillenmesini sağlamaktadır. Müfredat ve ders içerikleri bugünün sorunlarını anlamaya ve geleceğin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik planlanmıştır. Avrupamerkezci bir pedagojinin ötesine geçilerek farklı kültür ve medeniyet birikimleri mukayeseli olarak incelenmektedir. Türkiye’nin karşılaştığı siyasi meseleler bölgesel ve küresel bağlamla etkileşim içerisinde incelenemektedir. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler’in alt dalları olan Uluslararası İlişkiler, Karşılaştırmalı Siyaset, Siyaset Teorisi ve Türkiye Siyasetine dair dersler müfredat içerisinde yer almaktadır.

Dergi sayısı

Özet

AK Parti iktidarının başlangıç yıllarında sıkça tartışılıp sonra zamanla unutulan bir meselenin bugünlerde yeniden ve coşkuyla ele alınmaya başlandığına şahit olmaktayız: Türkiye Cumhuriyeti’nin “resmi” ideolojisi Kemalizm küllerinden doğarak yeniden siyaset sahnesine mi dönüyor? Bu sorunun gündeme gelmesinde FETÖ’nün 15 Temmuz başarısız darbe girişimi ve sonrasında ortaya çıkan siyasi-toplumsal konjonktürün etkisi göz ardı edilemez. Hatırlanacağı üzere dini bir cemaat görüntüsündeki FETÖ’nün ülke siyasetinde oynadığı yıkıcı rol “laikliğin önemini bir kez daha gösterdiği” iddialarını gündeme getirmişti. Laiklik eksenli siyasetin ana ekseni olarak da Kemalizm gösterilmişti. Kemalizm demokratik bir “çoğulculuk” projesi olarak yeniden takdim edilmeye başlanmıştı.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Post-Kemalist, Siyaset

Kaynak

AK Parti’nin 15 Yılı: Siyaset

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Aslan, A. (2017). Post-Kemalist Türkiye'de siyaset. N. Miş, A. Aslan (Ed.), AK Parti’nin 15 Yılı: Siyaset içinde (13-46. ss.). İstanbul: SETA.