Radicalization and recruitment process of DHKP-C

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2023

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

DHKP-C, a terrorist organization with a radical revolutionary left-wing view, has sought an organic bond at various levels with the Alevi community, which has a unique ethnic and sectarian identity in Turkish society, instead of carrying out its activities as an international movement claimed by its founding ideology and it started to carry out radicalization and recruitment activities targeting the Alevi community. The main reason for this situation is the developments in domestic and international politics and, so the blows that the left ideology and communism received. The DHKP-C terrorist organization focused on its manipulation and politicization activities against the Alevi community to protect its existence and ensure its continuity as a reflex in the face of these developments at the national and international levels. The starting point of this thesis is 'Is there an attempt by DHKP-C to radicalize and recruit the Alevi community? If so, what is the reason?'. First of all, while seeking answers to these questions the concepts of radicalization and recruitment will be explained at the theoretical level. Then, the changes and transformations that the DHKP-C terrorist organization has experienced since its establishment will be discussed in the historical context. In the last section, the contrast between the discourses and actions of the DHKP-C terrorist organization will be revealed, and how the process of transition from radicalization to recruitment works within the organization will be tried to be explained, especially by using discourse analysis. As a result, I argue that terrorist organizations, can act against their founding ideologies and expand their fields of activity and influence when they see their existence under threat depending on cyclical developments.
Radikal devrimci sol görüşe sahip bir terör örgütü olan DHKP-C, kurucu ideolojisinin iddia ettiği enternasyonal bir hareket olarak faaliyetlerini yürütmek yerine, Türk toplumu içerisinde kendine has etnik ve sekteryen bir kimliğe sahip olan Alevi toplumu ile çeşitli düzeylerde bir organik bağ arayışına girmiş ve Alevi toplumunu hedef alan radikalleştirme ve eleman kazanma faaliyetleri yürütmeye başlamıştır. Bu durumun en temel sebebi ise Türk siyasetinde ve uluslararası politik düzlemde yaşanan gelişmeler ve bunlara bağlı olarak sol ideolojinin ve komünizmin aldığı darbelerdir. DHKP-C terör örgütü, ulusal ve uluslararası düzeyde yaşanan bu gelişmeler karşısında bir refleks olarak kendi varlığını korumak ve devamlılığını sağlamak adına Alevi toplumuna yönelik yürüttüğü manipülasyon ve politizasyon faaliyetlerine ağırlık vermiştir. Bu tezin çıkış noktası: "DHKP-C'nin Alevi toplumuna yönelik bir radikalleştirme ve eleman kazanma girişimi var mı? Varsa, bunun sebebi nedir?" soruları olmuştur. Bu sorulara yanıt aranırken öncelikle, radikalleşme ve eleman kazanma (recruitment) kavramları teorik düzeyde açıklanacaktır. Daha sonra DHKP-C terör örgütünün kuruluşundan itibaren yaşadığı değişim ve dönüşümler tarihsel bağlamda ele alınacaktır. Son bölümde ise özellikle 'söylem analizi' (discourse analysis) yöntemi kullanılarak DHKP-C terör örgütünün söylemleri ile eylemleri arasındaki zıtlık ortaya koyulmaya ve radikalleşmeden eleman kazanmaya geçiş sürecinin örgüt içinde ne şekilde işlediği açıklanmaya çalışılacaktır. Sonuç olarak iddia edilecektir ki terör örgütleri, konjonktürel gelişmelere bağlı olarak ve varlıklarını tehdit altında gördükleri anda kurucu ideolojilerine aykırı şekilde hareket edebilmekte, faaliyet ve etki sahalarını genişletebilmektedir.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Alevism, DHKP-C, Radicalization, Recruitment, Terrorism, Alevilik, DHKP-C, Eleman Kazanma, Radikalleşme, Terörizm

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Keskinoğlu, M. (2023). Radicalization and recruitment process of DHKP-C. (Unpublished master’s thesis). Ibn Haldun University School of Graduate Studies, Istanbul.