Islamophobia in muslim majority countries: A case study of bangladesh

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2021

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Organizasyon Birimi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü araştırma odaklı bir bölüm olarak tasarlanmıştır. Uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi sayısı ve çeşitliliği bölümün kimliği ve öğretim pedagojisinin uluslararası bir anlayışla şekillenmesini sağlamaktadır. Müfredat ve ders içerikleri bugünün sorunlarını anlamaya ve geleceğin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik planlanmıştır. Avrupamerkezci bir pedagojinin ötesine geçilerek farklı kültür ve medeniyet birikimleri mukayeseli olarak incelenmektedir. Türkiye’nin karşılaştığı siyasi meseleler bölgesel ve küresel bağlamla etkileşim içerisinde incelenemektedir. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler’in alt dalları olan Uluslararası İlişkiler, Karşılaştırmalı Siyaset, Siyaset Teorisi ve Türkiye Siyasetine dair dersler müfredat içerisinde yer almaktadır.

Dergi sayısı

Özet

There is significant literature on Islamophobia particularly, and 'Islamic radicalization' in western countries. Especially a lot of studies and research were conducted regarding Islamophobia in Muslim minority societies like Europe, America, and other parts of the world. However, this is not only a problem in Western countries but a global phenomenon. 'Religious Muslims' in Muslim countries face the same problems or discrimination as Muslims in Western countries or Muslim minority societies. Therefore, to find out the natural causes of these kinds of Islamophobic attitudes, Islamophobia in Muslim majority societies should be examined in detail. From this perspective, this paper will examine why Islamophobia is rising in Bangladesh, although it is the fourth-largest Muslim-populated country. The study consists of five main parts. The first part is an introduction that explains the background of the study. The second part reviews the literature and theoretical perspective. Then, the next part of this study tries to prove Islamophobia in both the public and private sectors. The fourth part discusses and examines the reasons for Islamophobia in Bangladesh. Finally, it discusses the findings in its conclusion part.
Batı ülkelerinde özellikle İslamofobi ve genel olarak 'İslami radikalleşme' üzerine devasa bir literatür var. Özellikle Avrupa, Amerika ve dünyanın diğer bölgelerindeki Müslüman azınlık toplumlarında İslamofobi ile ilgili birçok çalışma ve araştırma yapılmıştır. Ancak bu sadece Batılı ülkelerin sorunu değil, küresel bir olgudur. Müslüman ülkelerdeki 'dini Müslümanlar', Müslümanların Batı ülkelerinde veya Müslüman azınlık toplumlarında karşılaştıkları aynı sorunlar veya ayrımcılıklarla karşı karşıyadırlar. Bu nedenle, bu tür İslamofobik tutumların gerçek nedenlerini anlamak için Müslüman çoğunluklu toplumlardaki İslam karşıtlığı da ayrıntılı olarak incelenmelidir. Bu bakış açısıyla, bu araştırma, Müslüman nüfusu açısından dünyanınm dördüncü ülkesi olmasına rağmen Bangladeş'te İslamofobinin gittikçe neden arttığını inceleyecektir. Bu çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, çalışmanın arka planını açıklayan bir giriş bölümüdür. İkinci bölüm ise literatürü ve teorik perspektifi gözden geçirmektedir. Ardından, bu çalışmanın bir sonraki bölümü, hem kamu hem de özel sektörde İslamofobiyi kanıtlamaya çalışmaktadır. Dördüncü bölüm, Bangladeş'teki İslamofobinin nedenlerini tartışmakta ve incelemektedir. Son olarak, bulguları sonuç bölümünde tartışılmıştır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Islamophobia, Muslim Majority Countries, Anti-Islam, War Criminal Discourses, Secularism, İslamofobi, Müslüman Çoğunluklu Ülkeler, İslam Karşıtlığı, Savaş Suçu Söylemleri, Laiklik, Sekülerizm

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Islam, R. (2021). Islamophobia in muslim majority countries: A case study of bangladesh. (Unpublished master’s thesis). Ibn Haldun University School of Graduate Studies, Istanbul.