Muslim perspective on extraterrestrial life

İbn Haldun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Since antique times, humankind has had ideas on extraterrestrial life. However, only in the last decades, we have been able to search for extraterrestrials via technological equipment. While there are many unknowns about the nature of life, some scientists think that we may find extraterrestrial life. We are looking for biosignatures and technosignatures as the signs of extraterrestrial life. If we find extraterrestrial life, this would have some implications for our place in the universe. Belief in extraterrestrial life implies the mediocrity of humankind. Because Abrahamic religions are understood as they are declaring the uniqueness of humankind, one may surmise that extraterrestrial life would be problematic for religion. However, Islam doesn’t seem to claim the uniqueness of humankind. Furthermore, belief in the uniqueness of life seemsto be in contrast with some verses in the Quran. Because, Quran has some verses that seem to imply extraterrestrial life, even extraterrestrial intelligence. Since the Quran’s implication for the existence of extraterrestrial life is defended here, the scientific opinions on the probability of the emergence of life have significance. However, both low probability and high probability views of life are compatible with Islam. Likewise, there are contrasting opinions among scientists on the emergence of the complexity of life, and both contingency and convergency claims about the complexity of life are compatible with Islam. Finally, the possible religion of extraterrestrial intelligent life needs examination. We may expect extraterrestrials to be revealed by God with the same message of Islam. However, even if we find out that they are not revealed by God, this would also be congruent to Islam.
İnsanlık, antik dönemlerden beri Dünya dışı yaşam hakkında fikirler üretmiştir. Ancak yalnızca son birkaç on yıldır teknolojik cihazlarla Dünya dışı varlıkları arayabiliyoruz. Yaşamın doğası hakkında bilmediklerimiz oldukça fazla olsa da bazı bilim insanları Dünya dışı yaşamı bulabileceğimizi düşünüyor. Yaşamın varlığını tespit etmek için biyolojik işaretleri ve teknolojik işaretleri kullanıyoruz. Eğer Dünya dışı yaşamı bulabilirsek, bunun evrendeki yerimiz hakkında bazı imaları olacaktır. Dünya dışı yaşama inanmak insanın sıradan olduğunu ima edecektir. İbrahimi dinler insanın eşsizliğini savunuyormuş gibi anlaşıldığı için Dünya dışı yaşamın din açısından sorunlu olacağı düşünülebilir. Ancak İslam insanın eşsizliğini iddia ediyor gibi görünmemektedir. Hatta hayatın eşsizliğini savunmanın Kuran’daki bazı ayetlerle zıtlık oluşturacağı görünmektedir. Çünkü Kuran’daki bazı ayetler Dünya dışı yaşamı, hatta Dünya dışı akıllı yaşamı ima ediyormuş gibi görünmektedir. Burada Kuran’ın Dünya dışı yaşamın varlığına dair imaları savunulacağından yaşamın oluşma ihtimaliyle ilgili farklı bilimsel düşünceler önem taşımaktadır. Ancak hem yaşamın oluşumunun düşük ihtimalli olduğu görüşü hem de yüksek ihtimalli olduğu görüşü İslam’la uyumludur. Benzer bir şekilde, bilim insanları arasında karmaşık yaşamın oluşumu konusunda da fikir ayrılığı vardır ve yaşamın kompleksliğinin beklenmedik olduğu hem de yakınsak olduğu görüşleri de İslam’la uyumludur. Son olarak, Dünya dışı akıllı yaşamın olası dini incelenmesi gereken bir konudur. Dünya dışı varlıkların İslam’la aynı mesaja sahip bir vahiy almış olmasını bekleyebiliriz. Ancak eğer vahiy almadıklarını gözlemlesek bile bu durum İslam’la uyumlu olacaktır.

Extraterrestrial Life, Extraterrestrial Intelligence, Religion, Islam, Dünya Dışı Yaşam, Dünya Dışı Akıllı Yaşam, Din, İslam

Fettahoğlu, S. (2021). Muslim perspective on extraterrestrial life. (Unpublished master’s thesis). Ibn Haldun University School of Graduate Studies, Istanbul.